„Gyerekeket bántotok” – könnygázzápor a Karmelitánál

"Gyerekeket bántotok" - könnygázzápor a Karmelitánál

Rohamrendőrök zárták el az oktatásért tüntető tömeg útját, amely a budai Várban Orbán Viktor kormányfői hivatalához, a Karmelitához akart eljutni. A nagyrészt diákokból álló tüntetőket többször felszólította a rendőrség, hogy kényszerítő eszközt alkalmaz. A demonstrálók egy idő után leültek, illetve hátrébb vonultak a rendőrsorfaltól.

Korábban délután az Egységes Diákfront szervezésében közel ezres tömeg vonult a belvárosban. A tüntetők azt skandálták, hogy

„a csend nem rend”, a „könnygáz nem tanít”, „Pintér, takarodj”, „Orbán takarodj”!

A tüntetők bejelentették: hét oktatási kérdésben országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be diákok és pedagógusok. A demonstráció fél hat után nem sokkal hivatalosan véget ért, ezután indultak meg a tüntetők Budára.

A demonstráción a résztvevők az oktatás jövőjéért állnak ki, és azt szeretnék elérni, hogy a kormány ne vezesse be a „bosszútörvényt”. Ez a jövőben megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és tovább korlátozná az autonómiájukat.

A diákok áttörték a kordont

Egy diák átugrott a közeli építési területet elzáró kordonon, és áttörték egy részét az ideiglenes kerítésnek, de még egy sáv védi a Karmelita épületét. A rendőrök a tüntetők útját állták, dulakodás alakult ki.

Kétszer is bevetettek könnygázt a rendőrök, több diákon gázmaszk van, „Mocskos Fidesz”, „Gyerekeket bántotok” – skandálják a tüntetők. A diákok több kordont is kivettek a helyéről, és ledobták őket a földre.

Legalább két embert a rendőrök rángattak be a kerítés mögé, hátul rendőrségi kisbuszok állnak.

A demonstrációnak vége. Valószínűleg még lesz folytatás, mert az egyik szervező a hangosbeszélőn azt mondta: Visszajövünk! Egyre többen hagyják el a teret.

A rendőrök több diákot is igazoltattak, az egyik tüntető lány a Telexnek azt mondta:

azért igazoltatták, mert egy maszkkal takarta el az arcát, és tömegrendezvényeken ezt nem szabad megtennie, így szabálysértési eljárás indul ellene.

A tüntetés délután kezdődött Budapest belvárosában. Az Alkotmány utcában az Egységes Diákfront tagjai bejelentették: népszavazást kezdeményeznek.

A benyújtott kérdések:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”
loading...