Az idősek veszélyben: gusztustalan módszerrel támadják őket

Nyugdíjasok, akik felveszik a kesztyűt. Tippek a betörők ellen.
Képünk illusztráció - ellenszel.hu

Figyelem, az idősek veszélyben! Az Ellenszél fontosnak tartja, hogy időről időre felhívja a figyelmet a különféle csalásokra, amelyekkel megpróbálják az idős olvasóinkat megcélozni. Ezúttal egy olyan konkrét módszert mutatunk be, amelyet Magyarországon alkalmaznak jelenleg is a gonosztevők.

A vevő is lehet csaló, az idősek veszélyben, felfedjük a konkrétumokat

egyre népszerűbb a Marketplace-en vagy más online felületeken hirdetik meg használt termékeiket az eladók. Lehet ez egy régi bútor, egy televízió vagy akár valamely ránk maradt régiség. Azt gondolhatnánk, hogy amikor erre jelentkezik egy potenciális vásárló, jól jártunk, hiszen semmi veszélyt nem rejt magában, ha ő fizet a termékért. Ezt az óvatlanságot használják ki azok, akik magukat vevőnek színlelve jelentkeznek az időseknél.

Előadják, hogy szeretnék megvenni mielőbb az árut a meghirdetett áron, és megmondják, hogy egy futárszolgálat tud érte menni. Aki nem jártas az internetes kereskedelemben, de már hallotta a hivatkozott cég nevét, elfogadhatja az „ajánlatot.” Ekkor azonban a vevő azt mondja, hogy utánvéttel fizeti a vételárat. Aki még így sem gyanakszik, belemehet az üzletbe. Ekkor azonban váratlan fordulatot vesz a beszélgetés.

A csaló elmondja, hogy számára rendben van a vételár, nagyon kell neki a termék, a futárszolgálat megrendeléséhez pedig küld egy hivatkozást, amelyre kattintva egy másik oldalra kerül a megvezetett eladó. Ez az oldal úgy néz ki, mint valamely futárszolgálat weblapja. Néha a megtévesztésig hasonlít. Itt a csaló azt kéri, hogy adjuk meg a szállítási címet, egyéb adatokat, valamint rendezzük előre a kiszállítás díját. Ezt banki átutalással vagy akár bankkártyával is megtehetjük, mondja ő, és hozzáteszi, hogy természetesen ennek az összegét is hozzáteszi majd az utánvétnél.

Itt van a kutya elásva. A weboldal, ahol fizetünk ugyanis nem a futárszolgálaté, hanem az elkövető által létrehozott kamu felület. A pénz egyenesen hozzá vándorol majd. Az adás-vételi ajánlat pedig ugyanúgy a becsapás része.

Legyünk résen, és figyelmeztessük az idős rokonainkat, ismerőseinket erre a trükkös csalásra!

További cikkeinkért kattints ide, ha pedig unod a politikát, látogasd meg a szuper főzős csatornánkat, amit itt találsz! A képünk illusztráció.

loading...