Dobrev Klára tiszta vizet öntött a pohárba: ezért kell magyar euró

DK: Dobrev Klára javaslatára a Tanítanék Mozgalom kapja idén az Európai Polgár díjat az Európai Parlamenttől

Dobrev Klára tiszta vizet öntött a pohárba: ezért kell magyar euró.

Dobrev Klára szerint az euró bevezetése csökkentené az inflációt és stabilitást hozna a gazdaságban. A DK EP-képviselője szerint arrafelé sincs kolbászból a kerítés, de az euróövezetben jobban élnek az emberek.

Az árnyék-miniszterelnök nyitóbeszédet mondott az Új Köztársaságért Alapítvány „Az euró jelene Európában, az euró jövője Magyarországon” címmel meghirdetett gazdasági konferenciáján. Szó esett többek között az euróárfolyamról, az árfolyam-ingadozás hatására tomboló orbáni inflációról, élelmiszerár-növekedésről,

és az euróbevezetés elmulasztásának magyar gazdasági helyzetre gyakorolt hatásairól és következményeiről.

Dobrev Klára elmondta: a magyarországi infláció sokszorosa az EU-s országokénak.

„Az elmúlt 12-13 évben kiszámítható, normális gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés nélkül folyt a kormányzás. Több mint egy évtizeden keresztül nem volt olyan politikus a kormányban, aki hajlandó lett volna hosszútávon gondolkodni. A Fidesz három közmegegyezést is felrúgott. Ebből a legfontosabb az volt, hogy Európához akarunk tartozni, a magyarok hatalmas nagy többséggel szavazták meg az uniós- és a NATO-csatlakozást, ami  egyben az euró bevezetését is jelenti, de a Fidesz ezt is felrúgta” – fogalmazott.

Dobrev Klára hozzátette: sehol nincs fenékig a tejfel és sehol nincs kolbászból a kerítés. De a számok bizonyították, hogy az euróövezetben könnyebben és jobban élnek, könnyebben és jobban viselik el a válságot.

Az euró bevezetése ebből a szempontból minden magyar számára egy sokkal könnyebb életet eredményezhetett volna – jelentette ki a konferencián árnyék-miniszterelnök, aki azzal zárta felszólalását: nemcsak azért kell euró, mert az azt használó országokban kisebb az infláció, és így könnyebbé válna a magyar emberek élete, de azért is, mert az euróövezeti csatlakozás kiszámíthatóságot is jelent, bizalmat hoz. 

A rendezvényen Dobrev Klára előadása után neves szakértők és az Árnyékkormány miniszterei tartottak panelbeszélgetést, majd Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, közgazdász, az MTA doktora tartott előadást.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...