Beléptető rendszert vezetnének be a kórházakban

Gyógyszert szed? Lehet, hogy hamarosan nem tudják kiadni. A fotón Orbán Viktor egy kórházban az ágyon ül.
Kép forrása: MTI

Beléptető rendszert vezetnének be a kórházakban, derült ki Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának előadásából.

„Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát. Az orvosoknak és más dolgozóknak az intézmény be- és kijáratainál elhelyezett készülékeken kell lehúzniuk a mágneskártyájukat. Az eszköz videófelvételt is készít a személyről, hogy a kártyákkal ne lehessen visszaélni”

– derült ki Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának előadásából a Magyar Kórházszövetség konferenciájának második napján, csütörtökön, írja a Népszava. Ezek alapján év végéig valamennyi állami kórházban új beléptető rendszert vezetnének be.

Lengyel László az új intézkedést azzal magyarázta, hogy vannak egyes kórházak, ahol nagyon eltérnek az átlagtól az orvosi teljesítmények,

„feltételeztük, hogy kell lenni valami okának”.

A helyettes államtitkár számításai szerint a legrosszabb teljesítményt nyújtó kisvárosi kórházban egy dolgozóra évente 89, azaz havonta alig valamivel több mint 7, a legjobb, közepes városi kórházban dolgozóra évi 192, azaz havonta 16 eset jut átlagosan.

Arra, hogy valami gond van a „gyógyítási teljesítménnyel”, Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója is utalt. Adataik szerint míg 2019 februárjában 182 425 esetet láttak el a hazai kórházak, addig idén februárban már csak 160 358-at. Az országos intézetek gyógyítási teljesítménye 8, a vármegyei intézményekké 9, a városi kórházaké 14 százalékkal csökkent.

A Covid előtti adatokkal összehasonlítva is 12 százalékos teljesítménycsökkenés van a betegellátásban.

„Így ha azt számolom, hogy mennyi elmaradt ellátás volt az elmúlt időszakban, akkor most egy kicsit bele kell húznunk”

– mondta a főigazgató.

Csaknem negyvenezren várakoztak valamilyen műtétre a hazai kórházakban idén márciusban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján.

A lista élén ezek a beavatkozások állnak:

  • szürkehályog-műtétre 12 859-en,
  • térdprotézis-műtétre 11 476-an,
  • csípőprotézis-műtétre 7424-en

vártak a március 27-i adatok szerint.

Az egészségbiztosító azt írta a Napi.hu-nak, hogy „mindent megtesznek a pandémia miatt kialakult várólisták csökkentéséért”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...