A locsolók lefogták, és erőszakkal kényszerítették a fiatal lányt

Locsolók fogták le, és kényszerítették a fiatal lányt.
fotó: ellenszel.hu

A locsolók körbevették, lefogták a fiatal lányt, hiába ellenkezett. Erőszakkal kényszerítették, hogy elviselje. Valóban erről szól a locsolás? Sokak szerint igen. Mások kedves népszokásnak tartják. Megpróbálunk most pontot tenni az i-re.

A locsolásról sokféle emlékünk van. Míg a városokban viszonylag könnyű elkerülni a kellemetlen perceket azoknak, akik semmiképp nem szeretnék a locsolkodást, addig faluhelyen ez nem így van. A kisközösségekben nem lehetett kihúzónak lenni. Akkor is viselni kellett a vödör vizet, az erőszakkal való fizikai lefogást, ha ezt nem is akarták a lányok.

Noha sokaknak ez izgalmat és játékot jelentett, mások zaklatásként élték meg ezt a népszokást. Sajnos korábban halálesetekhez is vezetett a locsolkodás. A tüdőgyulladás kislányokat vitt el a hajnali hideg, vizes ruha okozta megbetegedés miatt.

A locsolók sem biztos, hogy élvezik, de menniük kell

A fiatal fiúkat szépen felöltöztetik, hogy aztán a női ismerősökhöz, rokonokhoz kopogjanak, és verset mondjanak nekik. Nem biztos, hogy ez az introvertáltabb (zárkózottabb) gyerekeknek csupa öröm és móka.

Miért jó a locsolás?

  • Húsvéti locsolás hagyománya összehozza az embereket, és lehetőséget ad a baráti és családi kapcsolatok ápolására.
  • Ez a szokás a tavasz ébredésének és az újjászületésnek az ünnepe, ami pozitív érzéseket és reményt kelt az emberekben.
  • A húsvéti locsolás során a fiatalabb generáció megtanulja a tisztelet és a hagyományok fontosságát az idősebbek iránt.
  • Az emberek ajándékokat adnak egymásnak, felmelegítik az elhidegült kapcsolatokat.

Miért rossz a locsolás?

  • Már kislánykorban betáplálják a gyermekbe, hogy nőként el kell viselnie azt, ha kényszerítik a fiúk. Ez nem egészséges minta, és ha a fiúk túl durvák, traumaként is hathat.
  • Bárki hozzáérhet a testedhez, tapizhat, és lelocsolhat szódával, vízzel vagy hányingerkeltő kölnivel.
  • Míg a fiú testvérek pénzzel a zsebükben, csokival a táskájukban jönnek haza, addigra a lányok már elosztogatták ugyanezeket, és nagyon büdösek lettek.
  • Az egészséges maszkulinitás helyett a toxikusat erősíti meg a kisfiúkban. Arra biztatjuk őket, öntsék csak nyakon a lányokat, hiába tiltakoznak, visítsanak akármennyit is.

Nehéz ebben a kérdésben igazságot tenni, mivel ha mindkét fél élvezi a locsolást, semmi okunk rá, hogy azt bíráljuk. Amennyiben viszont ez valamelyik félnek kellemetlenséget, gyerekként traumát okoz, igenis oda kell figyelni a saját gyermekünk védelme érdekében.

Ne azt erősítsük bennük, hogy a nem beleegyezésen alapuló fizikai kontakt helyénvaló! További cikkeinket itt találod.

loading...