Újabb akkumulátorbotrány: Rákay Philip földjén akciózott a DK

Újabb akkumulátorbotrány: Rákay Philip földjén akciózott a DK

Újabb akkumulátorbotrány: Rákay Philip földjén akciózott a DK.

Flashmobot és sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) a rácalmási akkumulátorbontó üzem építése ellen tiltakozva.

A DK szerint a gyár Rákay Philip telkén épülne, ezt a hírt legalábbis a helyiek kész tényként kezelik. „A hírek szerint több tízezer dunaújvárosi és rácalmási polgár környezetében fognak feldolgozni és tárolni több ezer tonna, súlyosan mérgező anyagot, köztük nehézfémeket, savakat és más hulladékokat” – állítják.

Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi ügyekért felelős árnyékkormánybiztos és Szabó Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere ezért „Nem kell akkumulátor hulladék Rácalmásra!”, „Elég volt az akkumulátorgyárakból!” és „Rákay Philip, nem loptál még eleget?”  feliratú táblákat állított fel a területen.

Szabó Zsolt bejelentette azt is, hogy egyéni képviselői indítványt benyújt Dunaújváros képviselő-testületének, felszólítva Rácalmást, hogy bármilyen akkumulátoripari beruházás előtt egyeztessen Dunaújváros önkormányzatával.

Szerinte ugyanis Rákay Philip akkumulátorüzeme a dunaújvárosiak vízbázisát, levegőjét és ingatlanjait is veszélyeztetheti. Az indítvány szerint Dunaújvárosnak élnie kell minden jogi, illetve véleményezési lehetőségével, hogy ne jöhessenek létre akkumulátorüzemek a város határában.

Kocsis-Cake Olivio szerint le kell állítani Magyarország minden településén az összes akkumulátoripari beruházás előkészítését. Meg kell kérdezni a helyi embereket a tervezett akkumulátorüzemekről, és közölni kell velük minden környezetvédelmi és egészségügyi kockázatot. Olyan szabályrendszert kell kidolgozni, hogy a hatóságok mérlegelés nélkül védhessék a környezetet az akkumulátorlobbival szemben.

Rákay cáfolta, hogy akkumulátorgyár épülne a földjén

Tavaly nyáron került a NER-közeli üzletember érdekeltségébe egy 42 hektáros rácalmási terület, amelynek egy részét most eladta a Hankook gumiabroncsgyártónak. Rákay azután szólalt meg, hogy több ellenzéki politikus is azzal vádolta meg, hogy akkumulátoripari beruházásra készül.

Rákay közölte, sem akkumulátorbontó, sem pedig akkumulátorgyár nem épül a területen, és erről soha nem is volt szó. Mint írta, a Hankook gumiabroncsgyártó céggel kötött üzletet, melynek értelmében a terület egy részét azonnal megvette a gumigyár, a maradékra pedig elővásárlási jogot szereztek.

Rákay hozzátette, hogy eddig azért nem adhatott információt, mert a titoktartás kötelezte a feleket az üzletkötés alatt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...