Iskolai lövöldözést akadályozott meg Magyarországon az Interpol

Iskolai lövöldözést akadályozott meg Magyarországon az Interpol.

Egy 17 éves miskolci fiú arról csetelt, hogy egy általános iskolában lövöldözne. Közben kiderült, fegyvert is akart vásárolni, és lövészklubokba is eljárt volna tökéletesíteni tudását.

Szerdán értesítette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) az Interpol Irodája, hogy az egyik külföldi társhatóság egy közösségi online oldalon egy élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt, ami egy magyarországi felhasználóhoz köthető.

Az NNI ezután értesítette a Terrorelhárítási Központot, majd 24 órán belül beazonosították a felhasználót. Egy 17 éves miskolci fiút, aki a csetfórumon közzétette a bejegyzést.

Elég hamar kiderült, a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatta azon tervét, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog. Megtervezte, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni. Az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy lövészklubba is jár majd, hogy elsajátítsa a lövészeti technikákat.

Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat is, amik az USA-ban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be. A TEK csütörtök este ütött rajta a fiatalon, hogy megelőzzék az esetleges tragédiát.

Itt a videó az elfogásról:

A fiút emberölés előkészülete miatt gyanúsítottként hallgatták ki Budapesten. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A fiút kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.

A bírósági meghallgatását vasárnap délelőtt tartották meg, ahol a bíró egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását. A fiatalkorú fejlődését és életkori sajátosságait szem előtt tartva ennek végrehajtását javítóintézetben rendelte el.

A police.hu-n megjelent közleményben a rendőrség felhívta különösen az online térben sok időt töltő fiatalok figyelmét arra, hogy

az interneten bármely közösségi oldal, még ha zártnak tűnik is, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, és egy-egy adott szónak, vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek.

A magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek, a világ bűnügyi tapasztalatai alapján nem engedhető meg az, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön – tették hozzá.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...