Csődtömeg-kormány: Több magyar talált külföldön munkát, mint ahányan Magyarországon

Megvádolták Orbánt: egy lett képviselő végre kimondta, amire egész Magyarország várt. A képen Orbán Viktor látható.

Szégyen: Több magyar talált külföldön munkát, mint ahányan Magyarországon.

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma. 8 ezerrel kevesebb, mint januárban, de 26 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A folyamat már lassan fél éve tart: nem hirtelen borul meg a munkaerőpiac, de folyamatosan, minden hónapban csökken a foglalkoztatottság.

Három havi átlagban, tavaly december és idén február között (ezek egy kicsit precízebb adatok, mint a haviak) 15 ezerrel többen dolgoztak, mint 2021 decembere és 2022 februárja között. Hogy csak ennyivel többen, annak az egyik fontos oka a közmunkaprogram leépítése. Míg a magyarországi versenyszférában 11 700-zal többen dolgoznak, 10 ezerrel kevesebben vannak közmunkán, írja a hvg.hu.

A Magyarországon dolgozókénál is jobban nőtt viszont azoknak a száma, akik külföldön dolgoznak: ők 13 500-zal vannak többen, mint egy éve.

Itt fontos hozzátenni, hogy ez utóbbi csoport nem a kivándorlókat jelenti, hanem azokat, akik magyarországi háztartás tagjai, de külföldre járnak át dolgozni.

A munkanélküliségi ráta ezzel három havi átlagban pedig 4,1 százalékosra emelkedett – egy éve 3,8, egy hónapja pedig 4 százalékos volt.

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy kommentálta az adatokat: a vállalkozások (különösen az energia- és munkaintenzív területeken) „a költségeik csökkentése érdekében elkezdték a munkaerőpiaci alkalmazkodást”. A munkanélküliek száma is emelkedik, hiszen az elbocsátott munkavállalók egy része nem tud azonnal új munkában elhelyezkedni.

Látszik viszont még egy új folyamat. Sok eddig inaktív ember került át a munkanélküli kategóriába. Ennek az lehet Virovácz szerint az oka, hogy amilyen magas az infláció, egyre több eddig inaktív kezdett el állást keresni, azonban még nem talált.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...