Matolcsy György ízekre szedte a válságot okozó Orbánt a Parlamentben

Matolcsy György ízekre szedte a válságot okozó Orbánt a Parlamentben
Kép forrása: MTI

Matolcsy asztalt borított: nekiment Orbánnak. A jegybankelnök a miniszterelnök vallomásáról is beszélt.

Matolcsy György, az MNB elnöke az Országgyűlésben tartott beszédében elmondta, hogy a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre.

Orbán Viktor miniszterelnöknek – aki magánbeszélgetés során osztotta meg ezt a gondolatát Matolcsyval – nincs igaza abban, hogy a teljesítményt nem kell mérni

– mondta a jegybankelnök. Matolcsy kritizálta az árstopokat, a költségvetési hiány elengedését, és felhívta a figyelmet rá, hogy több ország is lehagyott minket fejlettségben.

Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlésben tartott beszédet szerda reggel a Magyar Nemzeti Bank beszámolójának apropójaként. A beszédben különösen sok kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben, írja a Portfolio.

A jegybankelnök beszélt a költségvetési folyamatokról:

szerinte a 3,9%-os idei költségvetési hiánycél inflációt fog gerjeszteni, és arra kérte a kormányt, hogy segítse a jegybankot az infláció elleni harcban. Szerinte a kamatkiadások jövőre a GDP 4,6%-ára nőnek, amit a jegybankelnök csapdahelyzetnek nevezett.

Az ársapkák rontották a helyzetet, az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban – mondta. Egy ország sikerét pedig a termelékenység határozza meg – tette hozzá az MNB elnöke. Hozzátette: fájó az egészségügyi reform elmaradása is.

Az MNB az elmúlt 6-7 évben rendszeresen publikálja azokat az elemzéseket, amellyel szeretnénk a kormányra hatni, hogy indítsa meg a reformokat, de ez nem történt meg – mondta. Matolcsy szerint

utolértek minket a 2010-es évek hibái.

A 2010-es évek fantasztikus eredményei mellett több hibát elkövettünk, ami utolért minket.

A kormány negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és már a háború, a Brüsszellel való csatározások előtt volt egy negatív gazdaságpolitikai fordulat. A költségvetési hiányt emelte ki, amit szerinte nem kellett volna elereszteni.

A gazdaságpolitikai különbségekre rámutatva kijelentette, hogy a lengyel kormányzati munka jobb, mint a magyar. Most kell tenni azért, hogy a 2030-ban élő utódaink ne azt kérdezzék, hogy hol tévedtünk, hol tévesztettünk utat – mondta.

Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat

– jegyezte meg az MNB elnöke. Ez az útvesztés 2022-ben is fennmaradt, és egyelőre nem látszik, hogy ebben lenne változás. Szerinte ahhoz, hogy az utódok ne tegyenek fel kérdéseket, 10 következtetést kell levonnunk az előző évtized sikereiből és elszalasztott reformjaiból. A nagy műhibák közül a költségvetés elengedését és az ársapkák bevezetését nevezte meg. Szerinte fel kell tennünk a kérdést, hogy miért vagyunk az utolsó ötben az EU-ban? Lehagyott minket Portugália, Lengyelország, Románia nagyon közel van hozzánk, Horvátország pedig ki fog lőni.

Az egyik fontos tanulság, hogy a múlt hibái akár 10 évre is visszavethetnek minket. Világos cél kell: korábban volt világos, mérhető cél a gazdaságpolitika előtt, szerinte ez nincs.

Orbán vallomása

Matolcsy elmondta, hogy Orbán Viktor egy beszélgetés során azt mondta neki, hogy „ha mérek, veszítek”.

De Matolcsy szerint ez nem igaz. „Aki nem mér, már veszített” – mondta Matolcsy.

Matolcsy szerint a múlt hibái megismétlődhetnek, és szerinte a válságokat ki kell használni, de ezeket a lehetőségeket elszalasztottuk.

Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? Nem, isten őrizz! Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

– mondta Matolcsy.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...