Újbuda ellenáll, mindent megtesznek a Fidesz abszurd törvénye ellen

Kiadták a figyelmeztetést: durva időjárás vár ránk

Újbuda ellenáll, mindent megtesznek a Fidesz abszurd törvénye ellen.

Újbudán közel 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adták be tulajdonlási igényüket az egyházak, az önkormányzat vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje – olvasható az újbudai önkormányzat közleményében.

Az egyházaknak egy decemberi törvény értelmében február 28-ig volt lehetőségük bejelenteni igényeiket. A XI. kerületben az érintett oktatási intézmények az alábbiak:

  • Szent II. János Pál Óvoda, Általános iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület;
  • Grosics Gyula Sport Általános Iskola;
  • Weiner Leó Zeneiskola;
  • Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda.

Az önkormányzat szerint az ingatlanok becsült piaci összértéke megközelíti a 9 milliárd forintot, „vagyis ennyivel visszavonhatatlanul csökkenni fog Újbuda önkormányzatának vagyona”. Hangsúlyozták:

„ezek az intézmények korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta azokat.”

Úgy vélik, Újbuda önkormányzata „mindig törekedett a kiegyensúlyozott viszony megtartására, számos esetben díjmentesen telket vagy helyiségeket biztosított az egyházaknak, hosszú távú használatra.” Azonban „a jelenlegi törvényi szabályozás megfosztja az önkormányzatokat a döntés lehetőségétől, semmiben nem egyeztet, csak arrogánsan, diktatórikus módon elvesz. Méghozzá ellentételezés nélkül, ami példátlan állam és egyház egymást elismerő, demokratikus gyakorlatában.”

Az önkormányzat álláspontja szerint a törvény előírásai „a jogalkotói pontatlanságok miatt” nem egyértelműek. „A tulajdonjog átruházásának feltételeit Újbuda önkormányzata jelenleg vizsgálja, ahogy azt is, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje” – zárult a közlemény.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...