Orbán EP-képviselője szembement a Fidesszel: itt az első lázadó

Orbán EP-képviselője felszólalt
Kép forrása: AFP

Orbán EP-képviselője nyíltan ment szembe a Fidesz irányvonalával, ráadásul Brüsszelben. Ukrajna pártján szólalt fel az Európai Parlamentben egy fideszes képviselő, Bocskor Andrea. Határozott, kemény szavakkal – szúrta ki a 444.hu.

„Egy éve tart Oroszország agressziója, jogtalan háborúja Ukrajna ellen, amit határozottan elítélünk, minden fórumon kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett. Nem hagyhatjuk, hogy belefásuljunk a helyzetbe, és az Ukrajna, a szörnyű háborús megpróbáltatásokat átélő Ukrajnában élő emberek iránti szolidaritás üres frázissá váljon. Mindent meg kell tennünk a béke érdekében” – mondta el a képviselő.

A felszólalása akkor vált igazán izgalmassá, amikor az Ukrajnában ott élő kisebbségi magyarok harcát méltatta Bocskor. Erről ugyanis a közmédiában aligha esik szó.

„A háború óriási áldozatokat követelt, családokat szakított szét, fiatalok jövőjét és álmait törte ketté nemzetiségtől, anyanyelvtől függetlenül, hisz az Ukrajnában élő magyarok, románok, és más nemzetiségek egyaránt elszenvedői az orosz agressziónak, és vállvetve harcolnak.”

Orbán EP-képviselője ugyanakkor nem hagyta említés nélkül az ukrán nyelvtörvény ügyét sem:

„Támogatjuk Ukrajna uniós tagjelöltségét. A háború nehézségei ellenére Ukrajna folytatja európai uniós integrációját. Bízom benne, hogy a csatlakozási feltételek teljesítése során az országban élő nemzeti kisebbségek nyelvi és oktatási jogait is garantálják. A koppenhágai kritériumokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban. A múlt decemberben elfogadott, kisebbségekről szóló ukrán törvény ugyanis jelen formájában nem felel meg a jogegyenlőség elvének. Épp ezért azt módosítani szükséges, erre az Uniónak fokozottan figyelnie kell” – tette hozzá a képviselő.

További cikkeink itt.

loading...