A homok nem csak a tengerparton szuper

Nyár, simogatóan lágy hullámok és homok. Sokunknak nagyon kellemes emlékeket idéznek fel az ilyenfajta kifejezések. Élvezetes szabadságot valamilyen vízpartra tervezni, ahol gyorsan, ám gondtalanul teltek a napok. Vannak, akiknek aztán még inkább kellemes a homokra gondolniuk. Hiszen például a gondos kertimedence-tulajdonosok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy az egyszerű homokszemcsék – ezek az apró kőzet- és ásványianyag-törmelékek – mennyire hasznos segítőtársak, ha a kristálytiszta és egészséges medencevíz elérése a kitűzött cél.

A homokszűrőre biztosan számíthat mindenki, akinek fontos, hogy a pancsolás mindig biztonságos legyen.

Kifizetődő a homokszűrő alkalmazása

A Medence Óriás homokszűrők több típusát forgalmazza, amelyek a víztisztaság eléréséhez jelentenek hatalmas támogatást a gondos medencetulajdonosok és medenceüzemeltetők számára. A medencevíz tökéletes higiéniáját ugyanis csak a folyamatos vízforgatással és a benne lévő teljes vízmennyiség átszűrésével lehet biztosítani. Hiszen nem mindegy, hogy a szezon elején beletöltött drága vizet mennyi ideig lehet biztonságosan használni pancsolásra. Ha a vizet kristálytisztán tudják tartani, akkor bizony nagyon sokáig nem kell lecserélni azt. A rendszeres vízkezelés igencsak kifizetődő, s ebben az egyszerű, de annál nagyszerűbb homokszemcsék igazán remekül bizonyítanak.

A természetes módszer használata a medencékben is

A homokszűrős víztisztítás a természetes kavicságyak vízszűrő technikáját másolja. A medencében is, mint a folyó- vagy tópartokon, a víz szűrése egy homokos közegben történik. Ekkor a medencéből a megtisztítandó víz bekerül a homokkal feltöltött szűrőtartályba, és ezen lassan átszivárog. Eközben pedig a vízben lévő szennyezőanyagok a homok finom pórusaiban fennakadnak. Például Budapesten a Duna vizének az elsődleges szűrését a természet végzi, és ez igazán hatékony fizikai és biológiai előszűrést jelent. Mint a homokszűrős víztisztítás is.

A medencék esetében kell egy vízforgató szivattyú, ami folyamatosan áramlásban tartja a medence teljes vizét. A homokszűrő tartály előtt érdemes egy szkimmert, azaz egy fölöző szűrőt is feltenni. Ez hatékonyan csapdába képes ejteni a nagyobb koszokat, ezzel pedig a homok elkoszolódását lassítja. 

Többféle szerepben

Maga a homokszűrő és a vízforgató rendszer nem csak a medence vizének tisztításában játszik ám kulcsszerepet. E remek eszközök segítségével sokkal egyenletesebb lesz majd a medencében a víz hőmérséklete is, mert a víz mozgása miatt nem alakulhatnak ki eltérő hőmérsékletű rétegek. Legalább naponta kétszer javasolják átforgatni a medence teljes vízmennyiségét az adott szűrőközegen. Ha így tesz egy gondos medencetulajdonos, akkor biztos lehet abban, hogy a kevesebb felhasznált vegyszerrel is sokkal tisztább és egészségesebb lesz majd a medencében a víz, és így biztonságos lesz a csobbanás.loading...