Orbán dühöng: a németek beszálltak a vétó-játékba, és azonnal ráléptek a tyúkszemére

A közügyektől eltiltás a magyar jogban is él.

Orbán dühöng: a németek beszálltak a vétó-játékba, és azonnal ráléptek a tyúkszemére.

Szijjártó Péter szerint a német kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy leszállítsa az irányítási rendszert Paks II. reaktorblokkjaihoz. Ugyanakkor a Siemens konzorciumi partnere, a francia Framatome esetében már megtörtént a jóváhagyás – mondta Szijjártó kedden Párizsban.

Szijjártó a francia energiaügyi miniszterrel, Agnes Pannier-Runacher-vel folytatott egyeztetés után kulcsfontosságúnak nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Kiemelte, hogy Paks II-höz egy német–francia konzorcium szállítja az irányítási rendszert. A

zonban mivel ez ma kettős felhasználású technológiának számít jogi szempontból, ezért a jelenlegi európai szabályozási környezetben az adott nemzeti exporthatóságnak kell engedélyeznie a polgári felhasználást, ami Franciaország esetében már megtörtént, Németország esetében azonban nem

– írja az MTI.

Szijjártó kijelentette, hogy stratégiai egyetértés van Magyarország és Franciaország között az atomenergia fontosságát illetően, és ez most a kétoldalú együttműködés legsikeresebb területe.

„A franciák teljes mértékben észszerűen, pragmatikusan, racionálisan állnak ehhez a kérdéshez, nem politikai vagy ideológiai megközelítést alkalmaznak, a fizikai valóságból indulnak ki, a fizikai valóság pedig az, hogy a nukleáris energia igenis fenntartható, olcsó, környezetkímélő és hatékony módja az energia-előállításnak, és a jelenlegi rendkívül ingadozó, észszerűtlenül magas árakat hozó nemzetközi energiapiaci környezetben egyfajta biztonságot is ad.

Ezzel szemben német kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy a már leszerződött irányítási rendszert leszállítsa a paksi atomerőműhöz. Ez a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak is minősíthető, hiszen az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés, az energiamix összeállítása nemzeti hatáskör”

– mondta Szijjártó.

A vétózás mesterévé előlépett magyar kormány minisztere szerint a zöldpárti Robert Habeck gazdasági miniszternek, valamint Annalena Baerbock külügyminiszternek nincs jogi alapja ahhoz, hogy blokkolják a szállítást.

Szijjártó azért dühöng folyamatosan, mert ő vette őt a projekt felügyeletét Süli Jánostól. Lantos Csaba energiaügyi miniszter nemrég arról beszélt, hogy Paks II. legkorábban 2032-re készülhet el.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...