Ezt magyarázza ki a Fidesz: egész Európa az átvert magyarokon röhög

Orbán kudarca, ami a boltokban történik.
Kép forrása: MTI

Itt van hát Orbán csődje, ezt aligha magyarázza ki a Fidesz. Már megint az átvert magyarokon röhög egész Európa.

2021 szeptembere óta 681 milliárd eurót költöttek az európai uniós országok arra, hogy segítsék az állampolgárokat az energiaválsággal szemben, írja a Bruegel Intézet elemzése. Németország egymaga 268 milliárdot szánt erre a célra.

Magyarország a GDP 1,1 százalékát költötte rezsitámogatásra, ami a harmadik legalacsonyabb érték az EU-ban. Az első helyezett Szlovákiában ugyanez 9,3 százalék.

Az elemzés hét csoportba sorolta az intézkedéseket:

  • Adócsökkentés,
  • kiskereskedelmi árszabályozás,
  • nagykereskedelmi árszabályozás,
  • rászorulók célzott támogatása,
  • állami cégek bevonása,
  • többletprofit megadóztatása,
  • cégek támogatása

Magyarországon az első kettőt és az utolsó kettőt vetették be, vagyis az adócsökkentést, a kiskereskedelmi árszabályozást, a többletprofit megadóztatását és a cégek támogatását.

Rajtunk kívül csak Máltára igaz, hogy a rászorulók nem kaptak célzott segítséget. Amikor tavaly nyáron a kormány eltörölte a rezsicsökkentés egy részét, többek közt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is azzal érvelt, hogy más országok egyáltalán nem segítik az embereket a növekvő energiaárakkal szemben.

Pedig, ahogy a Lakmusz megírta, a Bruegel Intézet elemzői már akkor is kimutatták, hogy ez távolról sem igaz.

A fentiekből látszik, hogy Orbán csődje már elérte a nemzetközi színteret. Ott ugyanis nem hamisítják a statisztikákat, ahogy azt ellenőrizetlenül tehetik a konzultációkon. Megéreztük a bőrünkön is, most a hivatalos adatokból is kiderült az igazság.

loading...