A DK szerint még szigorúbb feltételekre van szükség a gyárak építésénél

Nem lazítani kell, hanem még szigorúbb feltételekre van szükség gyárak építésénél, legyen szó akkumulátorgyárról, vegyi üzemről, vagy hadi üzemről – mondta Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, környezetvédelmi, klímaügyi és innovációs árnyékminisztere szombati sajtótájékoztatóján.

A DK politikusa szerint a Fidesz elvette az önkormányzatoktól és a helyi lakóktól a lehetőséget arra, hogy maguk döntsenek környezetükről, jövőjükről.

Oláh Lajos szerint nincs rendben, hogy a kormány az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyárat is kivonja a területfejlesztési terv hatálya alól, arra hivatkozva, hogy ezek a területek nem lakottak. Így a mostaninál még kevesebb feltételnek kell megfelelniük a beruházásoknak, és még könnyebben megépíthetik azokat, akár a helyiek és az önkormányzat akarata ellenére is.    

Ezért a DK parlamenti frakciója határozati javaslatot terjeszt be az Országgyűlésben a lakók védelme érdekében és azért, hogy visszaadják a döntési kompetenciákat az önkormányzatoknak és a helyieknek környezetükről, jövőjükről

– fogalmazott.    

A DK szerint azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az építési hatósági jogköröket és törvénymódosítással kell tiltani, hogy a kormány „kénye-kedve szerint” elvehessen területeket az önkormányzatoktól „különleges gazdasági övezet” alakítása címen.

Nem szabad megengedni azt sem, hogy a kormány bármilyen beruházást az önkormányzat, illetve a lakosság beleegyezése nélkül kivonhasson a területrendezési tervek hatálya alól – mondta.

A DK gyárak létesítésénél – a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásoknál is – kötelezővé tenné a környezeti hatástanulmány elkészítését, amelynek kötelező eleme lenne a társadalmi hatásvizsgálat. Emellett vizsgálnák, hogy milyen típusú és méretű beruházásoknál legyen kötelező népszavazás kiírása – sorolta elképzeléseiket.

Hozzátette: speciális szabályok megalkotása szükséges a termőföld védelme érdekében olyan beruházásoknál, amelyek a termőterület csökkenésével járnának.

A sajtótájékoztatón Oláh Lajos arról is beszélt, hogy Gödön, ahol szintén akkumulátorgyár működik, „már kimutatták a mérgező anyagokat az ivóvízben, a szén-dioxid mennyisége pedig négyszeresére nőtt a levegőben”. A kormány azonban „még csak tudomást sem vesz erről” – mondta.

loading...