Szerdától jelentősen emelkedik a hevített dohánytermékek ára

Szerdától jelentősen megugrik a hevített dohánytermékek ára – írja a Világgazdaság online kiadása. A hevített dohánytermékek eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, viszont ez február elsejétől megváltozik.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a lapnak azt mondta:

számításai szerint szálanként 35 forintos jövedéki adót kell fizetni a hevítéses technológiával működő dohánypatronok után. Ez pedig egy húszszálas dobozzal számolva valóban 700 forintra jön ki.

Az Európai Unió a jövőben kettős minimumértéket határoz meg a jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában: legalább kilencven eurónak kell lennie ezerszálanként, valamint el kell érnie az eladási ár 60 százalékát is.

Cikkünk megjelenése után a következő pontosítást kaptuk:

A cikk során sajnos nem pontosan jelentek meg információk, amelyek így félreértelmezhetők az olvasók számára, hiszen a hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adó törvény hatálya alá tartoztak. Ez továbbra sem változik, hiszen a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól. Ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig, tehát a hevített, de dohányt nem tartalmazó termékek adója változik februártól.

Ezen túlmenően a lenti részhez lenne még kiegészítő információnk:

„Az Európai Unió a jövőben kettős minimumértéket határoz meg a jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában: legalább kilencven eurónak kell lennie ezerszálanként, valamint el kell érnie az eladási ár 60 százalékát is.”

A cigaretta esetében valóban határoz meg minimum értékeket az EU-s szabályozás, ami a jövedéki adót illeti, de a dohányzás témakörét az adóirányelv nem tárgyalja. Mint ahogy a hevített dohánytermékekre sem terjed ki a közösségi jövedéki szabályozás hatálya.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...