„Mi lett belőled, mi történt veled?” – Tíz dolog, amiben Orbán megváltozott

Orbán megváltozott
Kép forrása: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

Orbán megváltozott. A magyar politika egyik legellentmondásosabb személyisége fiatal kora óta jelentős változásokon ment át. Az 1990-es évek elején, mint a fiatal demokratikus ellenzék egyik vezetője, a szabadságjogokért és a demokrácia megerősítéséért küzdött. Aztán, ahogy eltelt az idő, a nézetei és a politikai ambíciói megváltoztak. Az Ellenszél most bemutatja, hogyan.

Ma Orbán Viktor kontrollálja az állami médiát, folyamatosan kritizálja az Európai Uniót és a liberális értékeket. A régebbi nyilatkozatai és a jelenlegi álláspontja között jelentős ellentmondások vannak. Olyan dolgokban, mint például hogy látja a demokráciát és a jogállamiságot, valamint hogyan képzeli el Magyarország jövőjét.

Az ellentmondások a külföldi sajtóban és az ENSZ-nél is kritikákat váltottak ki. Az Orbán Viktor által képviselt politika ellentétes azzal az Európai Unióval szembeni elkötelezettséggel, amelyet korábban képviselt.

Összeszedtük a konkrét változásokat: tíz dolog, amiben Orbán megváltozott

  1. Központosítás vagy Decentralizáció: Orbán korábban decentralizációs politikát hirdetett, míg később a központosítás mellett tette le a voksát. Ez már önmagában egy pálfordulásnak tudható be.
  2. Európai integráció vagy Európai szuverenitás: Orbán korábban az Európai Unió integrációját támogatta, míg később a magyar szuverenitás előtérbe helyezését szorgalmazta. Nemrégiben azon „viccelődött” hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból.
  3. Kormányzati átláthatóság vs. Kormányzati rejtőzködés: Orbán korábban a kormányzati átláthatóság mellett volt, de később a Fidesz döntései egyre kevésbé kerültek a nyilvánosság elé.
  4. Demokrácia vs. autoriter rendszer: Orbán korábban a demokratikus intézményeket támogatta, de később autoriter irányultságú politikát folytatott. Erről beszélt Tusnádfürdőn, amikor az illiberális demokráciát meghirdette.
  5. Szociális igazságosság vs. Gazdasági fejlődés: Orbán korábban a szociális igazságosság elérését tűzte ki célul, később a gazdasági fejlődést. Mára az elsődleges számára, hogy mindkettő látszatát fenntartsa, miközben érdemben egyik sem fejlődik.
  6. A korrupció elleni küzdelem vagy. a korrupció eltűrése: Orbán korábban azt hirdette, hogy a korrupció ellen fog küzdeni, de később számos olyan esetre derült fény, amelyben a korrupció eltűrését vagy támogatását sejtették.
  7. A sajtószabadság támogatása vs. a sajtó ellenőrzése: Orbán korábban a sajtószabadság mellett volt, de később a sajtó ellenőrzése és befolyásolása felerősödött. Mára már a teljes közmédiát a Fidesz uralja.
  8. A jogállamiság támogatása vs. a jogállamiság korlátozása: Orbán korábban a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta, de később a jogállami elvek korlátozása mellett volt és van a mai napig.
  9. Az egészségügyi ellátás javítása vs. az egészségügy leépítése: Orbán korábban az egészségügyi ellátás javítását tűzte ki célul, de később az egészségügy leépítése volt a fő irányultsága. Látjuk, hogy mivé lettek a kórházaink és az egészségügyi ellátórendszer.
  10. Az egyenlő bánásmód elve vs. a családok támogatása: Orbán korábban az egyenlő bánásmód elvét hirdette, később családok támogatását színlelve nem hagyományos családmodellek ellen hangolt. Még nemváltó óvodásokat is vizionált a siker kedvéért.

Ha megvizsgáljuk az ellentmondásokat, rájövünk, hogy Orbánból egy teljesen új ember lett. Ahogy Koncz Zsuzsa énekli: „Mi lett belőled, mi történt veled?”

loading...