Elgáncsolták a sztrájkot a városban, ezért most kéthetes munkabeszüntetésbe kezdenek a tanárok

„A tantestület 90 százaléka döntött úgy, hogy 2023. január 23-25-ig minden jogszabályt betartva, előre tervezetten és szervezetten sztrájkba lép” – olvasható a tatai Kőkúti Általános Iskola Facebook-oldalán a sztrájkhoz csatlakozó tanárok közleményében.

Hétfő reggelig úgy tűnt, minden szabályosan történik:

az intézményvezető előzetesen tájékoztatta a sztrájkról a szülőket, a gyerekek nagy része emiatt hétfőn nem ment be az intézménybe. El is kezdődött a tanárok törvényes sztrájkja reggel 8-kor. Viszont az intézmény vezetője 9-kor tanítás nélküli munkanapot rendelt el az iskolában.

Tanítás nélküli munkanapot a Belügyminisztérium tanév rendjéről szóló rendelete szerint a nevelőtestület rendelhet el. Évente négy napot lehet tanítás nélküli munkanapnak felhasználni. Tehát a jogszerű elrendeléshez a helyi tanév rendjét kellett volna előzetesen módosítania a nevelőtestületnek. Ráadásul a 2022. évi V. törvény 14.§ (18) bekezdése szerint az intézményvezetőnek a sztrájk napjára vonatkozó munkaidő-beosztást a sztrájkot megelőző munkanapon 16 óráig kell meghatároznia.

Így

a sztrájk napján tanítás nélküli munkanapot elrendelni nemcsak azért szabálytalan, mert azt nem a nevelőtestület szavazta meg, hanem azért is, mert csak előző nap lehetett volna módosítani a munkarendet

– írja a Telex.

Kedden a tanárok újra sztrájkolni akartak, ugyanúgy elkezdődött a munkabeszüntetés reggel 8-kor, de az intézményvezető ismét tanítás nélküli munkanapot rendelt el.

A törvényes sztrájkhoz szükség van arra, hogy az elégséges szolgáltatásokat betartsák a munkabeszüntetést vállalók. Például a diákok óráinak felét sztrájk alatt is meg kell tartani, az érettségiző osztályoknak egy órája sem maradhat el. Így ha ezekről nem sikerült volna megállapodni, vagy ezeket a tanárok nem tartották volna be, akkor az igazgató azt jogosan szóvá tehette volna.

A Telexhez eljutott levélből az derül ki, hogy

a tanárok előzetesen egyeztettek az elégséges szolgáltatásokról az igazgatóval, így a sztrájk teljesen törvényes lett volna.

Kéthetes sztrájk jön

A sztrájkot eredetileg háromnaposra tervezték, viszont szerdán már rendes tanítás volt az iskolában.

Az egyik szülő a történtek után nyílt levelet írt a tankerület igazgatójának. Hétfőn, a tervezett sztrájk első napján kora délután KRÉTA-üzenetet kaptak a szülők, amiben az állt:

a „kialakult jogi helyzet értelmezése miatt” a tantestület a sztrájk időtartamát módosította, így szerdán már lesz tanítás.

Valószínűleg a történtek hatására döntötték el a sztrájkhoz csatlakozó tanárok, hogy január 30-tól kéthetes munkabeszüntetésbe kezdenek, amit már be is jelentettek az igazgatónak.

Mint írták: „Nem hagyjuk, hogy törvénytelen módszerekkel akar elhallgattatni minket a munkáltatónk! A gyermekek joga azzal sérül igazán, hogy figyelmen kívül hagyják a döntéshozók az érdekeiket. Magyarországon nem biztosított az esélyteremtő, minőségi oktatás az óvodától az egyetemig, pedig ez lenne az érdeke minden gyermeknek.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...