Gyepszegély és ágyásszegély: a kert nélkülözhetetlen elemei

Ha olyan kertet szeretnél, ami esztétikailag is megüti azt a szintet, amit elképzeltél, akkor nem árt odafigyelni a részletekre is. Nem mindegy például, hogy a gyep, illetve az ágyások hogyan “érnek véget”, azaz hogyan szegélyezed őket.

 

A különböző szegélyek a kert nélkülözhetetlen elemei közé tartoznak, hiszen a segítségükkel könnyedén el tudjuk határolni a különálló területeket. Például a gyepet az ágyásoktól vagy az ágyásokat a járdától, így egy sokkal szebb képet adva a kertünknek. 

 

Még nincs ötleted azzal kapcsolatban, hogy hol vásárolhatnád meg ezeket a nagyszerű kiegészítőket? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Szomszedkert gyep- és ágyásszegélyek menüpontját.

 

Ha pedig szeretnéd bővíteni a tudásodat, akkor ez a bejegyzésünk most neked szól. Először is elmondjuk, hogy mi az a gyepszegély és ágyásszegély, illetve hogy miért érdemes a műanyagból készült változatokat használni. Utána pedig arról is szó lesz a cikkünkben, hogy mire van szükség a rögzítésükhöz.

 

Mi az a gyepszegély és ágyásszegély?

 

Mint, ahogy a nevükben is benne van, ezek olyan kiegészítők, amik szegélyezik azt a területet, ahol gyepet vagy virágágyásokat alakítottunk ki. Olyan elemekről van szó, amik szépen lehatárolnak egy-egy területet annak érdekében, hogy az ott elhelyezett anyagok, növények ne keveredjenek egymással. Erre főleg esztétikai szempontból van szükség, hiszen így sokkal tagoltabbá, rendezettebbé válik a kert. 

 

Miért jó választások a műanyagból készült szegélyek?

 

A szegélyeknek többféle típusa is létezik attól függően, hogy milyen anyagból készülnek. Szegélyeket kialakítani kőből, illetve téglából is lehet, de fából készített változatokkal is találkozhatunk. Mégis az egyik leggyakoribb megoldás a műanyagból készült szegélyek alkalmazása, azoknak ugyanis számos előnyük van.

 

Az egyik legnagyobb pozitívum, ami mellettük szól, az a könnyű telepíthetőség. Míg a köveket, téglákat, illetve fából készült határoló elemeket egyesével kell lerakni, addig a műanyag szegélyekkel sokkal gyorsabban lehet dolgozni.

 

A másik fontos előnyük pedig a rugalmasság, a műanyagot ugyanis úgy alakítod, ahogy neked tetszik. Ennek köszönhetően nem csak egyenesen, hanem ívben futó szegélyeket is létre tudsz hozni velük.

 

Mire van szükség a rögzítésükhöz?

 

A munkával akkor végeztél, amikor az elemeket a megfelelő módon rögzítetted egymáshoz. A műanyagból készült szegélyekkel e tekintetben is könnyű dolgod van, ugyanis a fixálást egyszerűen megoldhatod rögzítő tüskékkel. Csak annyi a teendőd, hogy beleszúrod őket a földbe és gumikalapáccsal rájuk ütsz.

 

Láthatod, hogy a kert kialakítása során az egyik legfontosabb feladat a szegélyek helyének kijelölése, illetve lerakása. Bár több fajtája is létezik, ha egy egyszerű és rugalmas megoldásra vágysz, akkor érdemes a műanyagból készült változatokat használni. Ezek esetében csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő módon rögzítsd őket.loading...