Amit a C kategóriás jogosítvány megszerzéséről tudnod kell

Amikor vezetésről esik szó, akkor zsigerből a személygépkocsik vagy motorok vezetése jut eszünkbe. Tény, hogy leggyakrabban ezt szeretnénk megtanulni, ugyanakkor jogosítványt nem csak ezekre a járművekre lehet szerezni.

 

A C kategóriás jogosítvány az A-hoz és a B-hez hasonlóan egy hivatalosan elfogadott kategória. Miután megszerezted, olyan járműveket tudsz vezetni vele, amiknek az össztömege önállóan vagy a hozzá csatolt szerelvénnyel együtt meghaladja a 3500 kg-ot. Ezek a teherautók, illetve kamionok.

 

Hol érdemes megszerezni a jogosítványt?

 

Még nem találtad meg azt az iskolát, ahol meg tudod szerezni ezt a típusú jogosítványt? Akkor figyelmedbe ajánljuk a BD Autósiskola pécsi telephelyét, ahol nemcsak autó- vagy motorvezetést tanulhatsz, hanem teherautó- és kamionvezetést is. 

 

Ha többet is szeretnél tudni a C kategóriás jogosítványról, akkor ez az írásunk most neked szól. Mindenekelőtt arról lesz szó, hogy mik a jelentkezési feltételek, amiket teljesíteni kell. Utána pedig az elméleti és a gyakorlati tanórákkal kapcsolatos tudnivalókról is beszélünk majd.

 

Jelentkezési feltételek

 

A C kategóriás jogosítvány megszerzéséhez van néhány feltétel, amit teljesíteni kell. A képzésre csak akkor jelentkezhetsz, ha betöltötted a 20,5. életévedet, illetve alapfokú végzettséget szereztél. Vagyis kijártad a 8 osztályos iskolát, amit igazolnod is kell, akárcsak az életkorodat.

 

Továbbá szükség van arra, hogy aláírj egy tanulmányi szerződést, amit valamelyik autósiskolával kötsz. A megállapodásnak megfelelően a teljes tandíjat vagy annak az első részletét rendezned kell, és egy egészségügyi alkalmasságin is részt kell venned. Amennyiben az orvos is jóváhagyja, akkor indulhatsz a képzésen. 

 

Elméleti tanórák

 

Először az elméleti tanórákon kell részt venned, ahol megtanulsz minden fontos tudnivalót a közúti vezetésről. Ez összesen 80 tanóra, ami fel van osztva annak megfelelően, hogy melyik tananyagra mennyi időt kell fordítani.

 

A KRESZ 24 tanórát, a vezetéselméleti és szerkezettani tananyag 14, illetve 16 tanórát tesz ki. Ezek mellett pedig munkavédelmi és biztonságtechnikai oktatáson is részt kell venni. Az elsőre 24 órát, a másodikra pedig 14 tanórát kell fordítani. 

 

Gyakorlati tanórák

 

Az elméleti tanórák után KRESZ vizsgát kell tenned, amit ha sikeresen zársz, akkor mehetsz tovább a gyakorlati órákkal. Ez minimum 30 óra vezetést jelent, amit igény esetén pótórákkal egészíthesz ki. A kiegészítésre általában akkor van szükség, ha kevésnek érzed az óraszámokat és szeretnél többet gyakorolni.

 

Láthatod, hogy a vezetés nem merül ki a személygépkocsik és a motorok vezetésében, hiszen más járművekre is szerezhető jogosítvány. Például azokra a legalább 3500 kg-ot nyomó gépekre, amiket egyszerűen csak teherautóknak vagy kamionoknak hívunk. A vezetésükre a C kategóriás jogosítvány ad jogosultságot, miután az elméleti és a gyakorlati tanórák után sikeres vizsgát teszel.loading...