Elég volt: a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete dühös közleményt adott ki a kormány új botránya miatt

Fotó: Ellenszel.hu

Az Erasmus-botrány kirobbanása után hosszú közleményt adott ki a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöksége. Közleményüket változtatás nélkül közöljük:

„Aktív politikusok részvétele a kuratóriumokban nem foszthatja meg a diákokat és dolgozókat az Erasmus adta lehetőségektől!

Az alapítványokba kiszervezett egyetemek részvételének felfüggesztése az Erasmus+ és Horizont Európa pályázatokban súlyos károkat okozhat hallgatónak, oktatónak, kutatónak, a magyar tudományos életnek, az egész országnak. A kormánynak és a törvényhozásnak késlekedés nélkül el kell fogadnia az Európai Únió által megfogalmazott szempontokat: a közpénzek védelmének szükségességét és a tudományos élet szabadságának biztosítását. Ezek az értékek a mi értékeink és hazánk boldogulásának tényezői is!

Az FDSZ elvárja, hogy a kormányzat és a törvényhozás a legrövidebb időn belül találjon az EU-nak is elfogadható megoldást!

Szükségesnek tartjuk:

  • az aktív politikusok távozását az alapítványokból
  • az egyetemeket fenntartó alapítványok működésének átláthatóvá és elszámoltathatóvá tételét
  • a kuratóriumok és felügyelőbizottságok tagjainak határozott időre történő megbízását és az egyetemek bevonását a személyek kiválasztásába
  • a fenntartó alapítványok és az egyetemek közötti hatáskörmegosztás törvényi újraszabályozását; a szervezeti, működési szabályzatokat az egyetemek szenátusai fogadják el és kizárólagos joguk legyen a rektorválasztás!

Kérjük a hallgatói, egyetemi és tudományos érdekképviseleti szervezeteket, mindannyian nyilvánosan szálljunk síkra a gyors megoldásáért. Minden késedelem jóvátehetetlen károkat okozhat a magyar felsőoktatásnak, az egész országnak!

FDSZ Elnökség”

loading...