Nagy változás jön a boltokban holnaptól: az összes árstopos terméket érinti

Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szigorúbb szabályozás lép életbe csütörtöktől az árstopos élelmiszerek árusításával kapcsolatban. Egy tavaly év végi kormányrendelet értelmében ugyanis a kereskedőknek esetenként akár kétszer akkora mennyiséget kell készleten tartaniuk a hatósági áras termékekből, mint az árstop bevezetése előtt – írja a Népszava.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint  a jogszabályban foglaltakat ezért a következőképpen kell értelmezni: a 2021 évi átlagkészletet továbbra is kell tartani, de most már a jog ereje révén is alkalmazkodni kell a vásárlók nagyobb igényeihez, aminek a felső határa a kétszeres mennyiség. Ha például háromszor akkora mennyiségben vinnék a vásárlók ezeket az árucikkeket, mint az árstop előtti napi átlag, akkor ezt az igényt már nem köteles kiszolgálni a kereskedő. Ha pedig csak másfélszeres az igény, akkor elég csak másfélszeres mennyiséget tartani, de azt ki is kell szolgálni – szögezte le a Népszava érdeklődésére.

Jut-e mindenkinek?

Jó kérdés, hogy vajon mekkora a kereslet ezekre a termékekre, ugyanis arról nem szól a fáma, hogy mennyit vásárolnának fel belőle a fogyasztók. Az egész árstopos rendszer fenntarthatatlan, a Fidesz fejbedobott minket a mentőövvel.

Még ezt a rossz rendszert sem tudják fenntartani, ugyanis az élelmiszerárstop a jelenlegi szabályozás szerint április 30-ig lesz érvényben. Az árstopok kivezetését ugyanakkor már most elkezdik tervezni – erről már az Orbán Viktor főtanácsadójaként is ismert Parragh László beszélt a Magyar Nemzetnek.

Arról persze nem szól a fáma, hogy miből fogják kifizetni a nyugdíjasok a kenyeret, a tejfölt, a vajat, ezek ugyanis az Ellenszél értesülése szerint még tovább fognak drágulni:

Már csak ez kellett: koldusbotra jutunk jövőre? – pokoli inflációt jósol a gazdasági elemző

loading...