Világos célok, építkezés, összetartás: Szücs Balázs alpolgármester a DK-ba lépésének indokairól beszélt

Először hallgatott az eszére a szíve helyett – így magyarázta a Magyar Hang érdeklődésére Szücs Balázs a főváros VII. kerületének önkormányzati képviselője, alpolgármester, hogy miért lépett be a Demokratikus Koalícióba.

A politikus egyike azoknak, akik a közelmúltban sorban léptek át valamelyik ellenzéki pártból a DK-ba. Az érkezését november közepén jelentette be az ellenzéki formáció.

– A lépés az áprilisi országgyűlési választások óta érlelődött bennem. A kampányt a Párbeszéd egyik kampányfőnökeként dolgoztam végig. Fel kellett ismernem, hogy a Fidesz korlátlan mennyiségű pénze és végtelen mennyiségű energiája országos szinten nagyon nehezen legyőzhető. Azóta még világosabb lett, hogy a negyedik kétharmad korszakában az önkormányzatok jelentik a normális, demokratikus viszonyok utolsó bástyáit. Mivel 2023 már az önkormányzati választások előkészítéséről fog szólni, a Párbeszédben nem láttam a stratégiát, a kitörési lehetőséget – fejtette ki.

Szücs Balázs szerint az ellenzéknek komoly változásra van szüksége, ha nyerni akar. – Ha pedig változást akarunk, akkor változnunk kell, ha kell ilyen személyes döntések árán is. A negyedik kétharmad korszakában nincs már helye egyéni érzékenységnek. A kis pártok ideje lejárt, a szétszórt ellenzék helyett koncentrálni kell az erőket. Ennek lehetőségét érzem a DK-ban – magyarázta.

– Összesen 13 éven át voltam a Párbeszéd közösségének a része, de nem sikerült a zöld gondolatot, a fenntarthatóságot, mint a mai politikumot meghatározó eszmét vonzó politikai alternatívává tenni és az erre alapozó szervezetet egy 20 százalékos párttá építeni. Ettől nagyon messze voltunk – mondta. Úgy érzi, a kerületi munkában van felelőssége, a képviselői munkáját is szeretné folytatni 2023 után is. Ehhez viszont egy egyszázalékos párt nem kellő háttér. Egy 20 százalékos párt viszont igen – jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy szerinte a DK-ban ellenben komoly építkezés folyik vidéken is, úgy látja, nagy az összetartás, világosak a célok.

Szücs Balázs egyike azoknak, akik a legkülönfélébb pártokból érkezve úgy érezték, hogy a Demokratikus Koalíció valódi, érdemleges „koalíciót” hozhat létre, ahogy az a nevében is szerepel.

loading...