Olyan történelmi aljasságot követ el az Orbán-kormány a magyarokkal szemben, amilyet még soha

Fotó: Ellenszel.hu

Az Orbán-kormány történelmi bűnt követ el a magyarokkal szemben. Hiába csökken a gáz világpiaci ára és jár már a háború előtti szinten, itt, Magyarországon januártól ugyanazt a magas árat kell fizetni az átlagfogyasztás felett.

December eleje óta csökken a földgáz ára az irányadó holland TTF gázpiaci tőzsdén, a karácsony utáni napokra pedig már elérte a 80 euró/megawattórás szintet. Körülbelül ennyibe került a földgáz idén januárban és februárban, közvetlenül a háború kitörése előtt. Ezzel párhuzamosan a kőolaj ára is csökkent.

A Guardian szerint a gázárcsökkenésnek több oka van: a legfontosabb az, hogy az enyhe tél és a spórolás miatt tele vannak az európai gáztározók. Az EU gáztározóinak töltöttsége novemberben elérte a közel 96 százalékot, és december végén még mindig 80 százalék fölött van.

Elemzők szerint nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy Európában ezen a télen a kritikus szint alá csökkenjen a gáztározók töltöttsége. Minden további meleg hét a földgáz árának esését okozhatja.

Ez a magyar fogyasztókat rövid távon nem érinti, amikor az itteni számlákban megjelenő piaci árat meghatározták, épp drágább volt a gáz, és az Orbán-kormány nem is tervezi csökkenteni az árat.

loading...