Bemutatunk három családot, akiknek az Árnyékkormány mentette meg a karácsonyát

Összesen 500 családnak mutatta meg az Árnyékkormány, hogy az odafigyelés a legszebb ajándék. A kormányzati rezsiemelés miatt kerültek bajba, de az Árnyékkormány Rezsimentő Alapja kifizette a számláikat.

Gyermekként csak a karácsonyt vártuk egész évben. Az ajándékokat, az ünnepi finomságokat és a szeretteink közelségét. De legfőképpen azt vártuk, hogy átéljük azt az érzést, hogy odafigyelnek ránk, hogy fontosak vagyunk a szeretteinknek. Legtöbbünk el sem tudta képzelni, hogy a karácsony egyszer veszélyben lehet, hogy megtörténhet, hogy nem kapunk ajándékot, hogy nem jut ünnepi étel az asztalra, hogy nincs fűtés vagy világítás a szobában, hogy nincs, aki megfogja a kezünk, aki segítsen és aki odafigyeljen ránk.

Az idei karácsony előtt azonban rengetegen szembesültek azzal az országban, hogy a hétszeres rezsiemelés rettenetes kihívások és kegyetlen döntések elé állítja őket.

Brigittáék története:

A 48 éves Brigitta autista gyermekét és kisnyugdíjas édesanyját gondozza otthon, de már képtelen kigazdálkodni az elképesztő fűtés- és áramszámlákat.

Lászlóék története:

László 65 éves, nyugdíjas, akinek eddig a gyermekei segítettek a rezsiszámlák kifizetésében, mostanra azonban már 80 ezer forintra emelkedett a havi rezsiköltsége.

Ferencék története:

A 39 éves Ferenc postásként dolgozik, egyedül tartja el rokkantnyugdíjas párját és két iskolás gyermekét, de a rezsijük csaknem megduplázódott, így veszélybe került a gyerekek karácsonyi ajándéka is.

Brigitta, László és Ferenc is azzal szembesült, hogy ha kínkeservesen be is tudják fizetni a decemberi rezsiszámlákat, akkor az elszabadult infláció miatt nem tudnak ételt vásárolni sem maguknak, sem szeretteiknek, és nem tudják megajándékozni a gyermekeiket. Sőt, ha nem tudnak fizetni, akkor sötétben és hidegben töltik majd az év legszebb időszakát, a karácsonyt.

De volt, aki odafigyelt rájuk

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök október 29-én jelentette be, hogy az Árnyékkormány egy Rezsimentő Alapot indít, amelybe minden segítő szándékú magyar ember támogatásait várják. Dobrev Klára akkor elmondta, hogy a befolyt pénzből a bajba került családok decemberben esedékes rezsiszámláit fogják kifizetni. Az árnyék-miniszterelnök arról beszélt, hogy az összegyűlt adományok lehetővé teszik, hogy a rászoruló családoknál ne kelljen választani karácsonykor az étel vagy a fűtés között.

És a szavakat tettek követték

A bejelentés után a DK politikusainak adományaival már az első napon közel 10 millió forint gyűlt össze az Árnyékkormány Rezsimentő Alapjában. Majd hamarosan egyre többen ébredtek rá, hogy segíteni akarnak a bajba került embereken, akár csak néhány ezer forintos összeggel is, amit talán maguk is nélkülöztek a családi kasszából. De felismerték azt is, hogy az öröm, amit a nélkülözőknek okozhatnak egy kis odafigyeléssel, egy kis önzetlenséggel, az bennük, az adományozókban is örömöt okoz. Mert maguk is újraélik azoknak a bizonyos gyermekkori karácsonyoknak az érzését. Amikor azt éltük át, hogy nem vagyunk egyedül, mert odafigyelnek ránk.

Az első napok után, egy hónap alatt újabb 10 millió forintot adományoztak az alapnak a DK tagjai, támogatói és még sokan mások, akik Dobrev Klára felhívása nyomán segíteni akartak a rászorulókon. Így összesen mintegy 20 millió forint adomány gyűlt össze a Rezsimentő Alapban, amiből több mint 500 család decemberben esedékes rezsiszámláját fizették ki.

Ami a Fidesznek kormányon nem sikerült, azt Dobrev Klára és a DK Árnyékkormánya ellenzékből megcsinálta.

loading...