Tisztázzunk néhány tényt a hőszivattyúról!

Bármennyire is úgy érezzük, hogy képben vagyunk a technológiai újításokat illetően, a hőszivattyút máig sok kérdés övezi. Az energiahatékonyságot növelő berendezések esetében a napelem kapja a legnagyobb reflektorfényt, így a többi lehetőség még tisztázásra szorul. A legjobb, amit tehetünk, hogy egy kicsit beleássuk magunkat a témába.

Előtérbe kerülnek az alternatív energiaforrások

Napjainkban az energiaválság egyre inkább aktuálissá válik, melynek okán a háztartások fogyasztása is szem elé kerül. Fontos, hogy minél több ingatlan rendelkezzen valamilyen alternatív energiaforrással, legyen szó napelemekről vagy a Wagner Solar Hungária hőszivattyúiról. Ez utóbbi berendezések még kevésbé vannak benne a köztudatban, így számos hamis információ, féligazság kering szájról szájra velük kapcsolatban. 

Az egyik legfontosabb tény, hogy a levegős hőszivattyús rendszerek elég kevés elektromos áram ráfordítással látják el hőenergiával az épületeket, mivel a hőt a környezetből nyerik ki. Ezzel kapcsolatban az egyik legnagyobb tévhit, hogy a hőszivattyú nem működik a hidegben. Nos, jó, ha tudjuk, hogy a környezeti hőmérsékletnek el kell érnie a -28 C°-ot ahhoz, hogy leálljon, ami valljuk be, hazánkban csak nagyon kivételes esetben fordulhat elő. 

Ezeket jó, ha tudjuk a hőszivattyúról

A hőszivattyú nemcsak fűtésre használható, hűteni is tudjuk vele az ingatlant, de a használati melegvíz előállítása is megoldható általa. Továbbá jól kombinálható az egyéb megújuló energiával működő rendszerekkel is, mint a napkollektor vagy a napelem. Használatuk nem zárja ki egymást, és akkor sem okoz problémát, ha radiátorral használnánk, a lényeg csupán, hogy magasabb hőfok és túlméretezett panelek álljanak rendelkezésre.

Tévhit, hogy a hőszivattyú működése hangos, a kültéri egység zajszintje kb. 55-65 dB, ami egy normál hangerejű beszélgetésnek felel meg. Az sem lényegtelen információ, hogy a berendezés működtetéséhez nincs szükség se szondákra, se kútfúrásra. 

További kérdések, amelyek tisztázásra szorulnak

Amikor a hőszivattyú kerül szóba, gyakran hallhatjuk, legyintő kézmozdulat kíséretében, hogy “rövid az élettartama és nem éri meg beruházni rá”. Azok számára, akik sűrűn hallották már ezt a féligazságot, érdemes lehet tisztázni, hogy megfelelő karbantartás és használat mellett a berendezés akár 10-15 évig is működőképes lehet. Ez idő alatt a ráfordításnál jóval több pénzt takarít meg számunkra, így abszolút nem mondható rossz befektetésnek. 

Az ára miatt gyakran éri az a vád a berendezést, hogy csak a tehetős családok ruházhatnak be rá. Egy kis utánajárással megbizonyosodhatunk róla, hogy a rendszer akár 10 éven belül visszahozza az árát, szemben a gázkazános rendszerrel üzemeltetett fűtéssel szemben. A levegős hőszivattyús rendszer egy környezetbarát megoldás lehet mindenki számára, akinek fontos, hogy óvja a környezetét és emellett befektetésnek sem utolsó.

loading...