Hogyan lehet fejleszteni a problémamegoldó készséget?

A gyerekeknek számtalan képessége fejlődik észrevétlenül, leginkább a játéktevékenység során. Éppen ezért olyan fontos, hogy minél többet játsszanak kisgyermekkorban és persze azután is. A problémamegoldó képesség fejlesztéséhez adunk most ötleteket.

Milyen képességeket célszerű fejleszteni gyermekkorban?

A játékos tanulás fogalma ma már közismert: nem kell könyveket bújni ahhoz, hogy a gyerkőc elsajátítson valamit, éppen elég néha, ha önfeledten játszik. A Compaya társasjátékboltban többféle készségfejlesztő játék is kapható, mind-mind más célt szolgál.

Van, amelyikkel az együttműködés, van, amelyikkel a logika fejleszthető. 3-6 éves korban nagyon népszerűek a gondolkodást és az emlékezetet trenírozó játékok, de ekkoriban a kártyázás is igen hasznos tevékenység.

A finommotorika és a koncentráció, figyelem edzésére is léteznek különböző társasjátékok, melyeket szintén óvodáskorban célszerű bevetni, ha javulást szeretnénk elérni.

A kicsivel nagyobb gyerekek esetében már a kommunikáció fejlesztése is szóba kerülhet, nagyon hasznosak ebben a korban az olyan társasok, ahol valamilyen történetet kell kitalálni, létrehozni.

A problémamegoldás, a lényeglátás, a logikus gondolkodás területén is sokat lehet fejlődni, ha a megfelelő játékokat adjuk a gyerekek kezébe.

Smart Games játékok

Talán vannak olyanok, akiknek nem kell bemutatnunk a Smart Games termékeit, mert ezeket az egyszemélyes társasjátékokat igen jól ismerik. A Smart Games egy belga vállalat, amely 2-10 évesek számára kínál olyan készségfejlesztőket, melyek igen nagy kihívások elé állítják a gyerkőcöket.

A Smart Games játékokat a Compaya társasjátékbolt munkatársai adják ki magyar nyelven, a dobozokban található magyar nyelvű szabályok is nekik köszönhetők. Ezek a kis méretű társasok utazáshoz is kiválóak, nem foglalnak nagy helyet, mégis több órás elfoglaltságot ígérnek.

Mit kell róluk tudni? A Smart Games játékokban mindig több feladatot is meg lehet oldani, ezek nehézségi foka folyamatosan nő. Ha már meg tudjuk oldani a könnyebbeket, érdemes továbbmennünk, és egy nagyobb kihívást vállalni.

A dobozokon mindig feltüntetik, milyen képesség fejlesztésére jó az adott játék: például problémamegoldás, gondolkodás, logika, koncentráció, térlátás, memória.

Választás előtt érdemes alaposan tájékozódni, hány évesnek való a kinézett darab, azonban ne lepődjünk meg, ha még mi, felnőttek sem tudunk mindent megoldani a feladványok közül!

A legkedveltebb játékok

Íme, néhány Smart Games játék, melyek igen kedveltek a gyerekek körében:

  • Három kismalac – 3 éven felülieknek
  • Nyúlpiknik – 4 éven felülieknek
  • Békaland – 6 éven felülieknek
  • Anti Vírus – 8 éven felülieknek
  • Gyémánt rejtekhely, Kockapárbaj – 10 éven felülieknek

Ezek segítségével a problémamegoldás fejleszthető elsősorban. A legtöbb egyedül játszható, így hosszasan el lehet vele tölteni az időt, de sokszor kérnek segítséget a gyerekek, hogy a megoldásuk tökéletes legyen. Így hát a közös játék sincs kizárva a Smart Games termékeivel!

loading...