Világítástechnikai ismeretek: Mi a színhőmérséklet jelentősége?

Szeretted a fizikaórákat, ahol oly sok ismeret között az elektromosságról, így közvetve a világítástechnikáról is tanultál? Ha igen, akkor a következő cikk témája, a színhőmérséklet nem lesz újdonság a számodra. Viszont, ha teljesen idegen…

Elérkezett az idő arra, hogy megismerd a színhőmérséklet fogalmát

Hogy mi az a színhőmérséklet? A színhőmérséklet egy olyan adat, ami minden fényforrást jellemez. Lényegében az adott fényforrással kapcsolatos színérzetet határozza meg. 

Hagyományos izzólámpák esetében a színhőmérséklet az izzószál izzásából származik, így a színhőmérséklet megegyezik az izzószál hőmérsékletével. Ez meleg fehér fényt eredményez. A LEDLámpaház.hu LED fényforrásai között azonban lehetőséged nyílik arra, hogy többféle színhőmérsékletű fény közül választhass.

Milyen színhőmérsékletek léteznek?

A színhőmérsékletet kelvinben (K) szokták megadni. Ahogy fentebb is említettük, a hagyományos izzók színhőmérséklete meleg fehér, azaz 2800K-3000K körüli. Az ilyen fényben valamivel sárgásabb színben láthatod a tárgyakat. 6500K körüli színhőmérséklettel rendelkeztek azok az első fehér színű LED-ek, amelyek hideg fehér, kékes színű fényt eredményeztek. Ezt akkoriban sokan kellemetlennek tartották, hiszen a meleg fehér színhez szoktak. Lényegében emiatt kezdtek el olyan LED fényforrásokat gyártani, amelyek melegebb színhőmérséklettel rendelkeznek.

Háromféle színhőmérséklet létezik:

  • A meleg fehér: 3300K alatt
  • A természetes (semleges) fehér: 3300K és 5300K között
  • A hideg fehér: 5300K fölött

Milyen színhőmérsékletű lámpát érdemes választanod?

Nos, erre a kérdésre egyedül csak te tudhatod a megfelelő választ, hiszen szubjektív, hogy neked melyik a legmegfelelőbb. A választáskor azonban érdemes tudnod, hogy a fények színhőmérséklete – ahogy általában véve maguk a színek is – nagymértékben befolyásolja az adott helyiségben tartózkodók hangulatát. 

A sárgás, melegebb fény hatása nyugtató, relaxáló, így kiváló feltételeket teremt a pihenéshez. A hideg fény viszont jelentősen javítja a koncentrációs képességet, éberen tartja a figyelmedet, támogat a munkában, tanulásban.

Mindebből mi következik? Az, hogy a meleg fehér színhőmérsékletet biztosító LED lámpákat, fényforrásokat, izzókat a nappaliba és a hálószobába érdemes elhelyezned. Ezeken a helyeken sok időt fogsz tölteni, és javarészt a pihenés lesz a fő célod. A természetes fehér fényt azokban a helyiségben érdemes alkalmaznod, ahol a napközbeni tevékenységeket végzed. Ilyen a nappali, a dolgozószoba, a fürdőszoba, a konyha. 

A hideg fehér fény azonban elsősorban irodák, üzletek megvilágítására alkalmas, mert amellett, hogy segíti a koncentrációt, még a tisztaság érzését is kelti. A fentiekből kiderül, nem elírás és nem tévedés, hogy a nappaliba a meleg fehér és a természetes fehér fény is megfelelő. Ha dimmelhető fényforrást vásárolsz, akkor mindkettő elérhető.

Alkalmazd te is a neked legmegfelelőbb megoldást a színhőmérséklet terén!

loading...