Matolcsy György kifakadt: megmutatta, hogy romlott kolbászból van Orbán kerítése

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Matolcsy György beszéde alapján kijelenthető: a Fidesz párhuzamos univerzumának hazugságaival ellentétben nincs kolbászból a kerítés Magyarországon. Ezzel szemben a hanyatló Nyugaton viszont szinte igen.

Matolcsy György jegybankelnök hétfőn délelőtt a parlament Gazdasági Bizottságának ülésén, pusztítóan kemény kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban amikor az első napirendi pontban elővezette a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját. A Telexnek a bizottság több képviselője is megerősítette az elhangzottakat.

Tordai Bence az Instagramon idézett Matolcsy beszédéből, aki többek között azt is mondta, hogy

„Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”.

Tordai bejegyzése szerint Matolcsy azt is mondta, hogy Magyarországon „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz az infláció, 15-18%”. Matolcsy azt is mondta, hogy az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt.

A jegybankelnök arról is beszélt, hogy bajban vagyunk, sok szempontból a saját döntéseink miatt vagyunk bajban. Megbomlott a jegybank és a kormány gazdaságpolitikája közötti összhang. Szerinte „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket”, 2021 után viszont rossz döntéseket hozott a kormány.

Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

Az elhangzottak miatt hétfőn tartott online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke alkalmatlannak nevezte a Fideszt a válság kezelésére. Az ellenzéki politikus igazságbeszédnek, „elképesztő, az őszödi beszédhez mérhető súlyú kitárulkozásnak” nevezte azt, amit Matolcsy György mondott arról, „hogyan bukott meg az orbáni gazdaságpolitika, és milyen sötét idők várnak Magyarországra, hogyha nem teszünk valamit”.

loading...