Miért rugdalja folyton a DK-t a Karácsony-párti Telex?

A Demokratikus Koalíciót sokszor támadó telex.hu „elemzést” írt a DK TV induló adásáról. Az írás szerzője Presinszky Judit, aki sem azt nem tudja, hogy ő hol dolgozik, sem azt nem értette, amit látott.

Már a cikk bevezetője is egy formás sértés, hiszen a Bayer-show című gyűlöletprogramot emlegette – a Heti Hetes mellett. Nem emlékszünk, hogy a DK TV első adásában bárkinek az emberi jogait alázták volna.

Azzal folytatja a szerző, nem érti, mi szüksége van egy pártnak tévére. Nos, például azért, hogy el tudják mondani, amit gondolnak az ország dolgairól, a kormányról, vagy bármi másról. Mert a magyar médiaviszonyok olyanok, hogy van sok fideszes médium, és ezen kívül sok olyan médiatermék, amelyik úgy gondolja, hogy ide és oda is rúgnia kell, mert ők attól függetlenek. Nem veszik figyelembe, vagy nem értik, hogy az ide és oda is rúgás – akaratlanul is – a Fidesznek segít.

Az ellenzéket lehet, és kell is bírálni, de ha a Fideszén kívüli nyilvánosságból csak az jön ki, hogy itt mindenki hülye, és nem engedjük látni, hogy az Orbánon kívüli világ demokráciát, Európát, szabadságot akar, akkor nem szolgáltuk sem a sajtó szabadságát, sem Magyarországot. Ha úgy teszünk, mintha mindenkitől egyenlő távolságot tartanánk – de ez valójában hazugság – akkor becsapjuk az olvasókat.

Ráadásul e független termékekből is rendszeresen felfeslik az adott ellenzéki melletti támogatás, a másikkal szembeni ellenszenv. Nincs ezzel baj, mindenki azt csinál, amit akar. Csak ne hazudjuk már a választók szemébe, hogy teljesen függetlenek vagyunk – és kérjük érte a támogatók pénzét.

Nos, mindezeket figyelembe véve a DK csinált egy online tévét. Hogy úgy menjen át, amit mondani akar, ahogyan azt szeretné. A DK szándékosan hívja a tévéjét DK TV-nek. Nem kamuzik. Az, ami.

Ha például lenne pártatlan közszolgálati rádió és televízió, ha például a telex rendszeresen beszámolna akár a DK sajtótájékoztatóiról, akkor lehet, hogy erre az online tévére sem lenne szükség. Persze, a Telex arról ír, amiről akar, és arról nem ír, amiről nem akar. Így van rendjén.

Csak akkor nem érdemes csodálkozni azon, hogy az ország második legnagyobb pártja keresi a megszólalási felületeit.

Igen, a DK TV-ben a DK beszél. Hogy lehet ezen megrökönyödni?

Végül sommásan azt írja a szerző, hogy „a DK TV konklúziója: a nyelvezete, hangulata egy az egyben olyan, mint a kormánypropagandáé, csak épp megfordítva: adjunk hálát Istennek, hogy Dobrev Klára létezik, a DK maga a spanyolviasz, miközben Orbánék „százmilliókat lopnak”, és fideszes mutyikon törik a fejüket.”

Szegény Presinszky Judit nem érti, hogy a DK TV azért DK TV, mert DK-s.

És benne olyanok beszélnek olyanoknak, akik szerint az Orbán-rendszer bűnös, akik nem akarnak korrupciót, akik szerint itt nincs demokrácia, akik szerint itt nincs jogállam, akik rendszerváltást akarnak. Ha ez Presinszky szerint olyan, mint a Fidesz-propaganda, amelyből a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok gyűlölete árad, akkor Presinszky – sajnos – vak, elfogult és ostoba.

Továbbá.

Felhívjuk a telex.hu szerzőjének figyelmét, hogy mi még emlékszünk, hogy az ellenzéki előválasztás idején hogyan írt folyamatosan a Telex Karácsony Gergelyt támogató dolgozatokat, az más kérdés, hogy ez a „független, és nyilván anyagiaktól mentes támogatás” sem volt elég: a főpolgármestert elütötte a villamos, és a 99 Mozgalom nevű szervezete is eltűnt. A telex nevet is változtathatott volna azokban az időkben: Karácsony-telexre, de hát ők függetlenek.

Ahol szabad a sajtó – itt nem az -, ott azt is ki lehet mondani, hogy ez, vagy az az irány, politikai tömörülés, személy, közelebb áll hozzánk, a másik meg nem. A Telex tipikus példája annak, hogy úgy csinál, mintha független lenne, de valójában nem az. Ki fizetheti ezért?

A szerző azt is megjegyzi a cikkben, hogy a DK TV műsorában szerepel a korábban „magyarázkodni kényszerülő” Gréczy Zsolt is. Nos, Gréczy nem magyarázkodott, hanem szétperelte az őt rágalmazó fideszes sajtót, az összes pert megnyerte, majd a hatpárti ellenzék közös listáján újra országgyűlési mandátumot nyert.

Végül a Telex újságírója belerúg még néhány médiatermékbe:

„az Azonnali, az Alfahír, a Hírklikk vagy épp a Nyugati fény után a DK TV a legújabb példa arra, hogy az emberek elfogulatlan tájékoztatása az ellenzéki pártmédián keresztül nem fog megtörténni.”

Milyen jó, hogy itt van nekünk a Telex, amely hibátlan, tökéletes, független, és megmondja a tutit. Ők lennének itt a sajtószabadság. És aki nem úgy gondolja, mint ők, azok annyit is érnek. A szerző szerint kétféle sajtónak kellene lennie: a fideszesnek és az olyan „függetlennek”, mint a Telex. Aki vállaltan zöld, vagy MSZP-s vagy jobbikos, az mind médiaszemét.

A DK TV-ben, annak Szubjektív című műsorában Dobrev Klárát dicsérték – ez valóban hallatlan.

A DK pénzéből készült DK TV-t összehasonlítani az állami milliárdokból finanszírozott fideszes médiával nem csak rosszindulatú, hanem ostoba is. A Telex ne a DK TV-től várja az objektivitást, hanem a Magyar Televíziótól, a megyei lapoktól és a Magyar Rádiótól. A DK TV-től függetlenséget várni pont akkora butaság, mint számon kérni ugyanezt egy művelődési házban rendezett Gyurcsány-fórumon.

Sajnos, pont ez a cikk bizonyítja, hogy a Telex nem független, hogy fröcsög belőle a rosszindulat – odaszúrja a műsor cikizéséhez azt is, hogy találtak három sor közönséget.

Milyen piti dolog ez?

A Telex elvileg – nagyjából – ugyanazokat az értékeket képviseli, mint a DK, de ez mindegy. Utálják őket és kész. Akkor mindegy az értékrend közelsége.

De még Presinszky Judit dolgozatának is van értelme: sikerült bebizonyítania, hogy miért van szükség a DK TV-re. Leginkább azért, hogy a legnagyobb ellenzéki párt el tudja mondani, amit akar. És hogy kiderüljön, hogy a telex.hu még ebben a helyzetben sem tud objektív, de legalább méltányos sem maradni.

loading...