Hatalmas pofont kapott Orbán titkosszolgálata a bíróságtól

Kínos: Orbán alaposan beégett a mai üzenetével
Kép forrása: AFP

Új döntést kell hoznia az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) több, a gyanú szerint az elhíresült Pegasus kémszoftverrel megfigyelt személy ügyében arról, hogy a titkosszolgálat nyilvántart-e róluk titkosított információt, illetve abba érintettként betekinthetnek-e – tudta meg a hvg.hu az egyik érintettől.

A bíróság új eljárásra utasította az Alkotmányvédelmi Hivatalt, mert korábbi döntésüket nem találták szabályosnak. Korábban több Pegasus-megfigyelt bíróságon támadta meg a titkosszolgálat azon határozatát, ami megtagadta a hozzáférést az esetlegesen róluk kezelt megfigyelési adatokhoz. Dercsényi Dávid, az egyik érintett a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az AH minden róla szóló adat megismerését megtagadta. Az őt képviselő Társaság a Szabadságjogokért ezt bíróságon támadta meg, ami megállapította:

a titkosszolgálat nem az eljárási szabályoknak megfelelően hozott elutasító határozatot, így új eljárást kell lefolytatniuk.

Az érintettek egy részét képviselő TASZ próbálja az összes jogi lehetőséget kimeríteni, hogy minél többet megtudhassanak az érintettek a megfigyelésükről, illetve annak jogszerűségéről és indokairól, mondta a Hvg.hu-nak a TASZ munkatársa, Remport Ádám. A jogász szerint a feladat nem könnyű, mert a Pegasus-ügy és az azzal összefüggő gyakorlatilag minden részlet titkosított.

A Pegasus kémprogram körüli botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amiben Magyarországról a Direkt36 vett részt. Akkor derült ki, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően használták fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

loading...