Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki politikus

Óriási dologgal állt elő a DK: ez közelebb vihet a kormányváltáshoz
Kép forrása: MTI

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus – derült ki a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából, amit az LMP megbízásából végzett. Az ország felnőtt népességét reprezentáló felmérés november 14. és 22. között készült, a személyes adatfelvétel során ezer embert kérdeztek meg.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük az ellenzéki pártok vezetőit, összesen 13 politikust. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát vetítették aztán a kutatók egy százas skálára, és így a kisebb különbségek is jobban látszanak.

A népszerűségi skála dobogójának tetejére Dobrev Klára került, mögötte Ungár Péter, Donáth Anna és Kunhalmi Ágnes.

A sor legvégén Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét és Gyurcsány Ferencet találjuk. Lényeges különbség azonban, hogy míg a DK elnökét szinte mindenki ismeri az országban, Gelencsér nevét sokan még nem jegyezték meg. A népszerűségi mutatót ez ugyanakkor nem befolyásolja, mert csak azok pontoztak egy-egy politikust, akik ismerik is őt.

Az ellenzéki pártok szavazói között kiemelkedő Dobrev Klára (63) támogatottsága, Gyurcsány Ferenc (53) népszerűbb ebben a körben, mint a momentumos Gelencsér Ferenc (48), a jobbikos Gyöngyösi Márton (49) vagy Márki-Zay Péter (47).

loading...