Nem 7,5 milliárd, hanem 13 milliárd euró Magyarországnak szánt uniós forrás befagyasztását javasolja az EB

Az Európai Bizottság szerint Magyarország nem teljesíti az európai jogállamiságra vonatkozó kötelezettségvállalásait, nem teljesítette a megígért reformokat, amelyek célja a tisztességes igazságszolgáltatási rendszer biztosítása az ügyészségi döntések terén. Az EU-tagállamoknak december 19-ig kell szavazniuk arról, hogy támogatják, elutasítják vagy módosítják a bizottsági ajánlást.

„Magyarország nem haladt eléggé a reformok terén” – áll a bizottság közleményében, amelyben megjegyezték, hogy „nem hajtotta végre megfelelően” a 17 korrekciós intézkedés egy részét, amelyet a november 19-én lejárt határidőig vállalt.

Emiatt a Bizottság fenntartotta azt a korábbi figyelmeztetést, amely szerint felfüggeszti a Magyarországnak szánt uniós költségvetési források 65 százalékát 7,5 milliárd euró értékben.

Emellett 5,8 milliárd eurót zároltak az EU koronavírus-alapjából mindaddig, amíg Magyarország nem teljesíti az úgynevezett 27 szupermérföldkő-feltételt, különösen az igazságszolgáltatás terén.

„Az alapvető mérföldköveket maradéktalanul teljesíteni kell, mielőtt Magyarország benyújthatja kifizetési kérelmét”

– mondta Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke sajtótájékoztatón a Szabad Európa cikke szerint.

„Ha ezek nem teljesülnek, a teljes kifizetést blokkolják, és az összes későbbieket is. Röviden: addig nem folyik be pénz, amíg az alapvető mérföldköveket megfelelően végre nem hajtják.”

A bizottság ajánlását már jó előre megjósolták, Brüsszel ismét bírálta Magyarországot a demokrácia és a jog uniós normáit alátámasztó elvek és gyakorlatok terén tapasztalható visszalépés miatt.

Az EU illetékesei ugyanakkor jelezték: tisztában vannak azzal a kockázattal, hogy Magyarország továbbra is blokkolja a tagországok egyhangú döntését megkövetelő uniós lépéseket egyfajta zsarolásként a brüsszeli nyomás enyhítésére. Az AFP tudósításában a Moszkva elleni szankciókat említi példaként.

loading...