A NATO-főtitkár bemutatott Orbánnak: megkerülte a magyar vétót

Kép forrása: EPA

Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő kedden délután a Facebookon reagált azokra a sajtóértesülésekre, miszerint Dmitro Kuleba a magyar kormány ellenállása miatt csak egy vacsora keretében tud találkozni a NATO külügyminisztereivel.

A posztban emlékeztetett, Magyarország 2017 óta blokkolja, hogy Ukrajna és a NATO képviselői nagyköveti szint felett találkozzanak egymással, így hivatalosan ebben a formában ezúttal sem ülhettek volna össze a külügyminiszterek.

A magyar vétó formális leküzdése érdekében ugyanakkor Jens StoltenbergNATO-főtitkár külön találkozót szervez a tagországok külügyminiszterei és Kuleba számára Bukarestben.

Nikolenko szerint ez egy teljes értékű miniszteri találkozó, de nem az Ukrajna-NATO meeting égisze alatt fut. Mint írta, a NATO-tagországok és Ukrajna védelmi minisztere korábban ugyanilyen formában tudtak tárgyalóasztalhoz ülni.

Kedden az főként az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről és az energetikai infrastruktúra helyreállításáról lesz majd szó a külügyminiszteri összejövetelen.

loading...