A kormány belengette a benzinárstop végét

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Ahogy a rezsicsökkentés sziklaszilárd mivoltát is sikerült egyik napról a másikra átértelmeznie a kormánynak, most a benzinnel kapcsolatban is hasonló nyilatkozattal éltek. Már a dátumot is megjelölték, amikortól nem olyan biztos az árstopolt üzemanyagár.

2023. január 1-étől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik – ezt az ATV-vel közölte a kormány vasárnap.

A nagyobb töltőállomások is korlátozzák a hatósági áras üzemanyagot, sőt olyan hely is van, ahol már csak 10 litert lehet 480 forintért tankolni. Az ATV Híradó megkereste a kormányt, amely azt közölte, hogy január elsejétől csak bizonyos feltételekkel tudják fenntartani a benzinárstopot.

A kis kutak a jövő héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank.

Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak.

„Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – fogalmazott Grád Ottó.

Az energetikai szakértő úgy látja: a kormánynak valamit lépnie kell.

„Hogyha megint tovább viszik, és ugyaneze az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugye ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább” – mondta Balogh József.

Korábban az Ellenszél közzétette azoknak a benzinkutaknak a listáját, ahol benzinhiányt jelzett a Független Benzinkutak Szövetsége. Itt találja ezeket.

Alig több mint egy hónap múlva kiderül, hogy a kormány továbbra is fenn tudja-e tartani az üzemanyagárakat, vagy az is a rezsicsökkentés sorsára jut.

loading...