Orbán még a mikrofonállvány elé sem mert kiállni – úgy tett, mintha nem is tudna az uniós pénzmegvonásról

Fotó: Ellenszel.hu

Hiába várta izgatottan az ország péntek reggel a rádióban Orbán Viktor szokásos beszédét, az elmaradt. Csak nem rosszul érintették a tegnapi hírek az uniós pénzmegvonásról?

Orbán Viktor rendszeresen eljátssza, hogy ha valami kellemetlen dolog történik, akkor még a sajátjai között sem meri elmondani a magáét, most is ez történt. Tegnap a V4-csúcs után Kassán is úgy tett, mintha nem értesült volna 3000 milliárd forint uniós kohéziós támogatás befagyasztásáról, most pedig elbújt a nyilvánosság elől.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta eleve meggyengült a V4 országai közötti egyetértés, mivel a magyar kormány sokkal kevesebb területen támogatta Ukrajnát, mint a többiek. Az összhangnak az sem tett jót, hogy nem sokkal a csütörtöki találkozó előtt Orbán Viktor nagy-magyarországos sálban szurkolt a futballválogatottnak.

Az is találkozó előtt derült ki, hogy

az Európai Bizottság nem elégedett azzal, ahogy a magyar kormány az uniós pénzek megadásáért támasztott feltételeket teljesítette, ezért mintegy 3000 milliárd forintnak megfelelő kohéziós támogatást mégis befagyasztanának.

Orbán Viktor a magyar közmédia kérdésére úgy válaszolt, mintha el sem jutottak volna hozzá a befagyasztásról szóló hírek:

„Ami a tárgyalásokat illeti: azok jól haladnak.”

Tehát mi úgy érezzük, hogy minden akadály elhárult az európai intézmények, a Bizottság és Magyarország között, ami a megállapodást eddig hátráltatta” – mondta Orbán.

A közmédia riportere nem kérdezett vissza, hogy mit gondol a miniszterelnök a legújabb fejleményekről, amik szerint

legalább három területen gyengék az új magyar szabályok, és a 3000 milliárd befagyasztása mellett várhatóan 17-ről 27-re növelik az elvárt intézkedések számát.

Követeljük, hogy Orbán Viktor felelős miniszterelnökként álljon ki a kamerák elé, és ismerje el:

eljátszotta az Európai Unió bizalmát azzal, hogy egy évtizeden keresztül csapolták meg az uniós támogatásokat, amelyek az ország felzárkóztatására voltak hivatottak. Orbán Viktor vállalja a felelősséget ezért a történelmi bűnért, és mondjon le!

loading...