Magyar vagy? Itthon kapod a pénzed? Akkor most irdatlan slamasztikába kerülhetsz – nagy baj jön

Kép forrása: MTI

Az oroszlán meg tud védeni a bajtól, de ha a bajuszát húzogatod, akkor bizony rádvicsorog. Ha ezt folytatod, felfal. Így lehetne jellemezni Orbán Viktor és az Európai Unió viszonyát.

Nem hittük el, hogy jön a baj, a Fidesz ráadásul győzelmekről zengett ódákat, erre tessék:

Az Európai Bizottság jövő heti ülésén azt fogja javasolni a tagállami kormányoknak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2021 és 2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos és a jogállami normák megszegéséből eredő kockázatok miatt – értesült a Népszava.

A lap információi szerint az EB nincs megelégedve a magyar korrupcióellenes intézkedésekkel, ami nem meglepő, hiszen lényegében nincsenek ilyen intézkedések. Konzultáció van nemlétező ellenségekről, de az itthoni tolvajok egy egész országot irányítanak.

Az ülésen ugyanakkor a magyar helyreállítási tervet el fogják fogadni – írják, ám ennek az 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásnak a folyósítását is nagyon szigorú feltételekhez kötik majd. Ez azt jelenti, hogy közel sem biztos, hogy az magától értetődően jönni fog.

Az EB még szeptemberben javasolta, hogy az EU az jogállamisági eljárás keretében függessze fel a Magyarországnak járó támogatások egyharmadát (ez a 3000 milliárd forint), de a tagállamoktól azt kérték, a végső döntés előtt várják meg, amíg a magyar kormány végrehajtja a beígért korrupcióellenes intézkedéseket.

Nyilvánvalóan semmiféle korrupcióellenes intézkedéseket nem hajt végre a magyar kormány, mivel ez nem érdeke. Ha nem a rendszerben lenne a korrupció, hanem azon kívül, akkor megtehetné. Magyarországon nem ez a helyzet. Nálunk a vő, rokon, haver az, aki ellen fel kéne lépni, ha a hazánknak járó pénzeket akarjuk.

A kérdés pedig ironikus: vajon mit választ a Fidesz? A sajátjai meggazdagodását, vagy az ország helyzetének javítását?

loading...