Árnyékkormány: Euróbevezetési céldátumra és áfacsökkentésre van szükség

Az orbáni infláció egyre nagyobb szenvedést okoz a magyar embereknek. Ekkora élelmiszer infláció 1951 óta, a Rákosi-korszak óta nem sújtotta Magyarországot. Eközben az Orbán-kormány Európa legmagasabb, 27 százalékos áfájával nyerészkedik a magyar emberek nyomorán, hiszen minél drágább az élelmiszer vagy a rezsi, annál több adóbevétele keletkezik.

Az Árnyékkormány szerint azonnali beavatkozásra van szükség az orbáni infláció katasztrofális hatásainak megállítására:

  • Azonnal 0 százalékra kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek egy részének áfáját jövő március 31-ig, majd 2023 áprilisától ugyanezen termékkörben 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni. A további drágulást okozó népegészségügyi termékdíj kiterjesztését, például a tésztaételekre, vissza kell vonni.
  • A gáz- és áram árára kivetett 27 százalékos áfát 5 százalékosra kell csökkenteni.
  • A vállalkozások megóvása érdekében ki kell terjeszteni az állami rezsitámogatást valamennyi kis- és középvállalkozásra.
  • Meg kell adóztatni az olyan, hatalmas extraprofitot termelő cégeket, mint a kormányközeli üzletemberek kezében lévő kaszinókat.
  • Haladéktalanul meg kell kezdeni az idei súlyos aszály miatt járó kártérítések kifizetését a mezőgazdasági termelőknek. Így megakadályozható, hogy tovább erősödjön az élelmiszerek drágulása.

A forintárfolyam stabilitása érdekében ki kell jelölni az euró magyarországi bevezetésének céldátumát. Ezen felül az Európai Ügyészséghez való csatlakozással és a rendszerszintű korrupció felszámolásával hozzá kell jutnunk a Magyarországnak járó uniós pénzekhez.

loading...