A Fidesz-szavazók fele úgy tudja, hogy a kormány nem szavazta meg a szankciókat

Orbán ma megszólalt a tegnapi rendőrtámadás után
Kép forrása: MTI

A magyar társadalom egy nagy részével elhitette a Fidesz, hogy a magyar kormánynak nincs is semmi köze az Oroszországra kivetett uniós szankciókhoz.

A Political Capital ezer fős mintán végzett kutatásából ugyanis az derült ki, hogy

a megkérdezettek 36 százaléka, a magukat fideszesnek mondóknak pedig 50 százaléka igaznak tartja az állítást, hogy a magyar kormány nem szavazta meg a brüsszeli szankciókat.

Miközben persze eddig mind a 8 szankciós csomagot a magyar kormány szavazataival fogadták el.

A fideszes szavazóknak csak 40 százaléka tudta, hogy a kormány beleegyezésével vetettek ki Oroszországra szankciókat, 10 százalék pedig nem válaszolt. A kormány propagandája olyan sikeres, hogy még a (Mi Hazánk szavazóit nem számolva értett) ellenzéki szavazók 23 százaléka is elhiszi a fenti állítást, a Mi Hazánk szavazói között pedig ez az arány a teljes népességgel megegyező 36 százalék.

A kormány másik kedvenc üzenete is teljesen átment:

a megkérdezettek 59 százaléka gondolja úgy, hogy az Oroszország ellen kivetett szankciók jobban fájnak az európai gazdaságnak. A válaszadók 22 százaléka gondolja csak azt, hogy Oroszország jobban érzi a szankciók hatását, 16 százalék szerint mindkét félnek ugyanannyira fáj.

Az is kiderült a kutatásból, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói szerint az Egyesült Államok és Ukrajna nagyobb felelősséggel bír a háború kirobbanása miatt, mint az Ukrajnát megszálló Oroszország.

loading...