Kiderült, miért mondott le Palkovics László

Fotó: Ellenszel.hu

November 9-én szerdán robbant a hír, hogy Palkovics László benyújtotta lemondását az Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) éléről. A hírt kormányzati oldalról nem cáfolták, de azóta sem erősítették meg. A távozás okáról számos pletyka keringett, a fő indok azonban a Telex információ szerint az energiapolitikában keresendő, amelyet a jelek szerint más területekkel együtt ki akarnak szervezni a minisztérium alól, Palkovics pedig így már nem kívánt a „maradékkal” foglalkozni.

Régóta tudjuk, hogy

Palkovics és több kormánytag között hatalmas szakadék húzódik az ország energiastratégiájának kérdésében. A jelek szerint ugyanis Palkovics régóta elkötelezett volt a zöldenergia (és kifejezetten a szél- és naperőművek) mellett, míg a kormányban többen határozottan ellenzik ezek építését.

Az egyik magyarázat szerint a Fidesz vezetésének jelentős része a végletekig elkötelezett Paks II. megépítése mellett, és ezzel együtt többen is úgy gondolják: minden alternatív áramtermelő kapacitás megépítése csak rontja Paks lehetőségeit. Az érvelésük szerint ugyanis ha most jelentős zöld áramtermelő-kapacitás épül ki Magyarországon, akkor mire Paks II. megépül, arra már nem is lesz akkora szükség.

Az utóbbi hónapokban több jel is arra utalt, hogy a kormányon belül egymásnak feszült a megújulópárti és a megújulóellenes tábor. A Telexhez többször is eljutottak olyan hírek, hogy az energiaválság miatt a zöld energia támogatása felé fog billenni a mérleg, végül azonban nem ez történt. Erre utalt az is, amikor néhány hete bejelentették: megszűnik a napelemek visszatáplálási lehetősége, ez pedig hatalmas pofont jelent mindenkinek, akik napelemet akartak volna építeni a házukra.

A másik jelentős véleménykülönbség a szélturbinák építésének engedélyeztetését érinti. A Telex információi szerint Palkovics évek óta lobbizik, hogy lehessen Magyarországon szélerőműveket építeni, ezt azonban a kormányon belül folyamatosan blokkolták. Az utóbbi hónapokban egymásnak feszültek a fontos szereplők, a jelek szerint most eldőlt, ki bizonyult erősebbnek.

loading...