Kósa Lajos begurult: majdnem 300 millió forintot kér a Liu testvérektől

Kép forrása: MTI

A Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) csütörtökön rendkívüli elnökségi ülést tartott, a téma a Liu testvérek országváltása volt. A sportág két legeredményesebb versenyzője, a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, valamint az egyszeres győztes Liu Shaolin arról nyilatkozott, hogy a jövőben szeretne más nemzet színeiben versenyezni. A fogadó országot nem nevezték meg, de mivel jelenleg a kínai csapattal az Egyesült Államokban edzőtáboroznak, kitalálni sem nehéz, hová mennének.

A MOKSZ elnöke, Kósa Lajos már szerdán felvezette, elengedik a versenyzőket, de szabott egy feltételt:

 Azt a pénzt, amit az elmúlt három évben rájuk költött a szövetség: az edzőtáboraikra, a felkészülésükre, a versenyeztetésükre, azt vissza kell fizetni. Ez legalább 200 millió forintos összeget jelent, a Telex úgy tudja, majdnem 300 milliót.

A két Liu a sportolói szerződésük aláírásakor ezt vállalta. Hogy a számlát ki egyenlíti ki, azt Kósa nem nevezte meg. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a MOKSZ nem járul hozzá az országcseréhez, így a két bajnoknak minimum egy évet ki kell hagynia, de 2025 októberében már mindenképpen indulhatnak más nemzet színeiben az olimpiai kvalifikációs világkupákon. Ha fizet valaki, akkor viszont akár már a jövő évi szöuli világbajnokságon ott lehetnek.

A MOKSZ kora délután kiadott közleménye úgy fogalmaz, hogy „az elnökség felkéri a MOKSZ gazdálkodási igazgatóját, hogy a Felügyelő Bizottság bevonásával a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, valamint a MOKSZ között 2019. március 01-én kelt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően.” A határozatban az is szerepel, hogy a Pénzügyminisztériumhoz fordulnak, hogy írásbeli állásfoglalást kérnek a sportolók és a szövetség közötti szerződésbe foglalt visszafizetési kötelezettséggel kapcsolatos eljárásra.

loading...