Végre fejlesztjük a romániai egészségügyet: Csíkszeredán kardiológiai központot építettünk, itthon bezárták a gyermekkardiológiát

Magyar állami támogatással épült kardiológiai központ Csíkszeredában, miközben itthon november elsejével megszűnt a csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás is a szolnoki Hetényi Géza Kórházban. 

Magyar állami támogatással hoztak létre intervenciós kardiológiai központot Csíkszeredában, így a sürgősségi ellátásra szoruló szívbetegeket nem kell mentőhelikopterrel vagy a közúton Marosvásárhelyre vagy Brassóba szállítani

– tudatta csütörtökön internetes oldalán a Hargita Népe című helyi lap.

Ezáltal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban kialakított, és korszerű berendezésekkel felszerelt központban szívritmus-szabályozók, defibrillátorok és reszinkronizációs rendszerek beültetése is lehetségessé válik.

Az intervenciós kardiológiai központ csütörtökön rendezett avatóünnepségén Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke rámutatott: a kardiológiai központot magyar, székely és román összefogással sikerült megvalósítani. Rámutatott: nagyon elkötelezett székelyföldi orvosok kezdeményezték ezt a központot, ahol szerinte érdemes lesz dolgozni és szakmát tanulni.

Tomcsányi János, a Budai Irgalmasrendi Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa bejelentette: egy magyarországi jószándékú üzletember jóvoltából a székelyföldi kórház a szív elektrofiziológiai vizsgálatához szükséges berendezéssel is gazdagodik. A csíkszeredai orvosoknak azt mondta: nagyon sokat kell majd dolgozniuk, de megéri.

Az intervenciós kardiológiai központ átadásán köszöntő beszédet mondott Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere, a kórházfejlesztési adományt tulajdonosként kezelő és a csíkszeredai kórház rendelkezésére bocsátó Mens Sana Alapítvány elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Petres Sándor, Hargita megye prefektusa, László Attila RMDSZ-es szenátor, Tóth László, a magyar kormány egészségügyi helyettes államtitkára, Benedek Theodora, a marosvásárhelyi Intervenciós Kardiológiai Klinika vezetője és Micu Sorin brassói főorvos is. Az átadási ünnepséget a Szentegyházi Gyermek­filharmónia előadása, szalagvágás és egyházi áldás zárta.

Az egészségügyi biztosítópénztárral kötött szerződés, illetve a szükséges akkreditációk megszerzése után kezdheti meg tevékenységét a csíkszeredai egészségügyi intézmény új központja, amelynek létrejöttét a magyar kormány 925 millió forinttal támogatta.

Eközben itthon megszűnik a gyermekkardiológia

November elsejétől megszűnik a csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban

– hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

Kunetz posztjához a szolgáltatás leállítását bejelentő hivatalos irat fotóit is mellékelte. Ezek egyikén szerepel az intézmény indoklása is, mely szerint a kórházban november elsejétől a szóban forgó ellátásban

humánerőforrás-hiány miatt a biztonságos betegellátást nem tudják biztosítani.

Ugyanebben a kórházban július elsejétől a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás szűnt meg, ugyancsak szakdolgozói hiány miatt.

Kunetz szerint a mostani fejleménnyel az összes olyan ellátás megszűnt, amely gyermekintenzív osztályos hátteret igényel, mint például a sebészet vagy a gyermek baleseti sebészeti műtétek egy része. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy májustól az ügyeletek egy részében nem tudják biztosítani a stroke, a neurológiai, a szülészeti, a PIC, az arc- állcsontsebészeti ellátást.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház egy megyei nagy ellátó intézmény, amelynek a megye teljes ellátását kellene biztosítania.

loading...