Gyurcsány felújíttatta a munkácsi Turul-szobrot, Orbán idején elbontották

Kép forrása: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Már le is fűrészelték a Turul szobrot a munkácsi vár bástyáján álló obeliszkről. Ide vezetett Orbán „nemzeti” politikája. Kevesen emlékeznek, de munkácsi Turul-szobrot a Gyurcsány-kormány idején újították fel.

Heves reakciók követték a ukrán döntést. Szijjártó Péter bekérette Ukrajna budapesti ügyvivőjét, tiltakozott a Fidesz, a Mi Hazánk és a Jobbik is.

A szobor százéves múltra tekint vissza. Hol a helyére került, hol levették onnan, attól függően, éppen merről fújt a politikai széljárás.

A Turul visszahelyezésének előzménye Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkácsi látogatása volt. Juscsenko ukrán elnökkel megtekintették a Munkácsy-kiállítást, ekkor került szóba a turul is. Amint az Átlátszó gyűjtéséből kiderül, Juscsenko beszédében „rendkívüli tehetségű, európai szintű” művésznek nevezte Munkácsyt, Gyurcsány pedig arra biztatta a helyi ukránokat és magyarokat, hogy legyenek olyan sikeresek, mint a munkácsi vár fénykorának emberei, Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc.

Az Átlátszó megtalálta azt is, hogy ausztráliai magyarság lapjában, a „Magyar Élet” 2008 május 15-i számában még megtalálható az a ma elképzelhetetlen esemény, hogy Ukrajna korabeli elnöke, Viktor Juscsenko a magyar köztévé forgatócsoportját is fogadta kijivi hivatalában és az ukrán nép történelméről és egyik legnagyobb nemzeti tragédiájáról, a holodomorról (halálra éheztetés) beszélt. Ezt akkor már a kijivi parlament az ukránokon elkövetett népirtásként ismerte el. A Blikk bulvárlap exkluzív fotókat tartalmazó riportban számolt be egy 2009. januári Juscsenko-Gyurcsány találkozóról, amely során az ukrán elnök a protokoll szabályait felrúgva, a hivatásos sofőr helyére ült, a magyar miniszterelnököt pedig az anyósülésre ültette. A riportból kiderült, hogy a magyar kormányfő a Rákóczi fejedelem profilját ábrázoló papír ötszázason mutatta meg Juscsenkónak, hogy a fejedelem vára, egykor a magyar király fennhatósága alá tartozott.

Akkor ilyen volt a magyar-ukrán kapcsolat.

Most eltávolították a Turul-szobrot. Orbán Viktor „nemzeti” kormányának Putyin-hűsége vezetett ide. Az ukránok nyilván azért tették meg ezt a kemény gesztust, mert elegük lett abból, hogy a magyar kormány a hazájukat bombázó, gyerekeket, nőket tömegsírba lövő orosz agresszor pártjára állt.

Gyurcsány idején a Turul a helyére került, Orbán idején levették onnan. Ennyit a nemzet és a haza érdekeinek képviseletéről.

loading...