Itt a legújabb megszorítás: elfelejthetjük a megfizethető fogászati kezeléseket, a TB-s ellátás is érintett

Kép forrása: MTI

Brutális áremelkedés várható a fogászatban, mindemellett a TB-s fogszabályozásra akár másfél évet is kell várni.

A veszélyhelyzet érvényben tartása, valamint az euró árfolyam-emelkedése következtében jelentősen drágultak idehaza a fogászati kezelések – közölte a 24.hu megkeresésére Dr. Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke.

„Megemelkedtek a beszerzési költségek, az egész világot érintő nyersanyaghiány az egekbe tolta az anyagok és eszközök piaci árait. Ráadásul a világban aktuális fenntarthatósági törekvések kivezették, illetve megváltoztatták az egyszer használatos eszközeink jelentős részét, az új, kedvezőbb globális hatású eszközök előállítási és bekerülési költsége is számottevően magasabb. Az energiaárak emelkedése mindezek tetejére nehezítette meg az egészségügyi vállalkozások fenntartását – fejtette ki. Linninger Mercedes a 24.hu-nak.

Arra is felhívta a figyelmet: különbséget kell tenni a kis- és a nagyvállalkozások, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződött vállalkozások között.

Értelemszerűen az első két esetben – bár az energiaválság különböző mértékben, de minden magánvállalkozót érint – a működésnek a feltétele, hogy a szolgáltatások árait a költségemelkedéshez igazítsák. Ez önerőből, átütemezésekből már nem valósítható meg – folytatta –, tehát a költségek emelkedését a rendelők kénytelenek áthárítani a páciensekre, ezzel kockáztatva a fizetőképes kereslet akár jelentős csökkenését is.

Kitért arra is, hogy miután a fogászat rendkívül anyagigényes szakma, így tulajdonképpen minden típusú ellátást érint az emelkedés. Példaként említette a sebészeti, a parodontológiai beavatkozásokat, ezeknél az egyszerhasználatos eszközök, az alkalmazott gyógyászati segédeszközök, a műtőlámpa energiafogyasztása emelik a költségeket. A konzerválófogászatban a tömőanyagok drasztikus árváltozása, a fogpótlások esetében a technológiai háttér drágulása okoz jelentős emelkedést.

A várólisták hossza az ország különböző területein, valamint alap- és szakellátás tekintetében eltérő. Linninger Mercedes úgy fogalmazott, mivel a NEAK-finanszírozott praxisok megoszlása nagyváros, kistelepülés és szórvány szinten még mindig nagyon egyenletlen, és a pozitív változások ellenére is bőven akad betöltetlen praxis, egyrészt előfordul, hogy a páciensnek a lakóhelyétől távol kell utaznia az ellátásért, így egy nagyobb kapacitású, de lényegesen nagyobb ellátási területű ellátóhelyet kell választania. Ez természetesen hosszabb várólistát is jelent.

Példaként említette, hogy fogszabályozó szakellátásra az ország egyes területein akár másfél évet is várni kell.

loading...