Orbán Viktor azt ünnepli látványosan, hogy tovább vehetjük a gázt drágábban az oroszoktól

Furcsa ünnepet hirdet éppen a kormány
Kép forrása: MTI

A miniszterelnök nagy győzelemként jelentette be, hogy Magyarország kimarad a közös uniós gázbeszerzésből és a gázársapkából is, de ez minden piaci logikának ellentmond – véli a Szabad Európa által megkérdezett szakértő.

„Hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit”

– így kommentálta Orbán Viktor péntek hajnalban, hogy mentességet harcolt ki Magyarországnak Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozón az egyébként a többi tagállam által elfogadott közös európai gázbeszerzés, valamint a gázársapka alól.

Előbbi azt jelenti, hogy – akárcsak a koronavírus elleni vakcinabeszerzéseknél – az Európai Unió tagállamai egyetlen szereplőként jelennek meg a nemzetközi gázpiacon, hogy így jobb árat alkudhassanak ki, mintha külön-külön szerződnének beszállítókkal. A gázársapka pedig azt jelenti, hogy az EU előre deklarálja: egy bizonyos – később meghatározott – árszint fölött nem hajlandó gázt vásárolni. Ez azt szolgálja, hogy egyetlen piaci szereplő se próbálja kihasználni az Unió szorult helyzetét az orosz gázszállítások elmaradása miatt.

A miniszterelnök közösségi oldalán megjelent bejegyzésében azt írta a kötelező gázbeszerzésről, hogy a mentesség révén „nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon.” A gázársapkáról pedig azt, hogy az olyan, „mintha bemennél egy bárba, és azt mondanád a csaposnak, hogy féláron szeretnéd megvenni a sört”.

Csakhogy a szakértő szerint nem helytálló ez az érvelés.

„Orbán Viktor azt ünnepli látványosan, hogy tovább vehetjük a gázt drágábban az oroszoktól”

– mondta a Szabad Európának Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint azzal, hogy Magyarország kimarad a közös uniós beszerzésből, és a gázársapkára is mentességet harcolt ki, nyilvánvalóvá tette, hogy olyan szerződések kötik Oroszország felé a gázszállításra, amelyek drágább beszerzést tesznek csak lehetővé

„Ez teljesen triviális: ha az EU maga jelenik meg vevőként a gázpiacon azzal, hogy akár ötven-százmilliárd köbméter gázt is megvásárolna, az gyökeresen más pozíció, mint amikor egy kis ország négymilliárd köbméterről tárgyal. Egy ekkora nagyságrendnél, mint amit az uniós beszerzés jelenthet, akár húszszázalékos diszkontot is ki lehet alkudni az aktuális piaci árakhoz képest. Ezzel szemben – bár a magyar kormány minden eszközzel igyekszik titkolni, hogy mennyiért szállít nekünk a Gazprom – szinte biztos, hogy az orosz gázt az aktuális piaci árfolyamnál (ez a holland gáztőzsde, a TTF árszintje) is drágábban szerezzük be. Minden kedvezmény, amit az EU ki tud alkudni a közös beszerzéssel és a gázársapkával, csak tovább nyitja ezt az ollót”

– mondta Holoda Attila, hozzátéve, hogy „a magyar kormány tipikus példáját adja annak, amikor egy kis piaci szereplő, amelyik ki van szolgáltatva egy másik, sokkal nagyobbnak, előbb-utóbb nem a saját, hanem a másik érdekében kezd el viselkedni”.

loading...