Újra van olyan ellenzéki párt, melynek támogatottsága kettessel kezdődik és kétszámjegyű

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Az IDEA Intézet 2022. szeptember 29. és október 9. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy tovább folytatódik a Fidesz lassú támogatottsági eróziója, és a DK támogatottságának növekedése.

A választói mozgások másik érdekessége, hogy a Demokratikus Koalíció a teljes népességben a választások előtti támogatottsági szintre erősödött, a biztos szavazó pártot választók körében pedig egy lélektani határhoz érkezett: támogatottsága 20 százalékpontra emelkedett.

Immár négy hónapja tart a Fidesz támogatottságának csökkenése is.

A Fideszen túli világban hibahatáron belüli, kisebb, de immár tendenciaszerű változások történtek. A teljes népességen belül a Demokratikus Koalíció támogatottsága visszatért a 2022. áprilisi választások előtti szintre (12%) úgy, hogy hónapról hónapra egy-egy százalékponttal emelkedett a választottsága. Még érdekesebb azonban a biztos szavazó pártot választók rétege, amely a legelkötelezettebb szavazókat takarja. Ebben a szűk, de fontos választói rétegben a DK elérte ugyanis az IDEA Intézet által 2019 január óta mért legmagasabb támogatottságát (20%), és egy lélektani határértékhez érkezett.

Reprezentatív méréseink szerint az elmúlt három évben nem volt olyan ellenzéki párt – beleértve a korábban jóval erősebb Jobbikot –, amelynek a támogatottsága kétszemjegyűként kettessel kezdődött volna. A DK lassú emelkedése július óta tart, így tendenciaszerűnek tekinthető. Azt azonban, hogy ez egy egyszeri mérési eredmény, vagy az ellenzéki szavazótáboron belüli átrendeződés lenyomata, csak később lehet kijelenteni.

A Mi Hazánkot a teljes népesség 7%-a, a Momentumot 4%-a, a Jobbikot 3 százaléka, míg az MSZP-t 1%-a támogatja.

loading...