Az MSZP megsegítené az Orbán-kormányt az uniós pénzekkel

Forrás: Pesti Bulvár

Az MSZP társelnöke szerint az MSZP azért lobbizik, hogy a leállított uniós pénzek megérkezzenek Magyarországra, ugyanakkor jogos az Európai Uniónak az a félelme, hogy eddig is nagyon sokat kaptunk, „de nem oda mennek ezek a pénzek, ahová szánják”. Kunhalmi Ágnes ezek szerint nem tudja, hogy ha jönnének az uniós források, azokat ugyanúgy ellopná a Fidesz, ahogy eddig tette.

Kunhalmi Ágnes egy példát említett: a panelprogram 2010 előtt a szocialista kormányok legsikeresebb programja volt –, melyet nagyrészt az Európai Unió fizetett már akkor is – azonban ezt követően a Fidesz eltérítette ezeket a forrásokat. Gyurcsány Ferenc nevét, aki elindította a panelprogramot, nem említette.

Kérdés, mi Magyarország érdeke? Az, hogy az Orbán-kormány – ahogy eddig – megkaphassa, és a haverok között szétoszthassa az Európai Unióból érkező milliárdokat, vagy az, hogy többek között ez a nem utalt pénz segítse az Orbán-rezsim bukását?

Az MSZP tehát az előbbiért lobbizik. Mások, például a DK szerint csak akkor jöhessen pénz, ha helyreállítják a jogállamot, a sajtószabadságot, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, és ha a források közvetlenül a cégekhez, önkormányzatokhoz kerülne. Ez azonban lehetetlen a kormány bukása, és a rendszerváltás nélkül.

loading...