Nincs többé Angela Merkel, az új német kancellár nem alkudozik Orbánnal

Kép forrása: MTI

Az elmúlt 12 évben megszokhattuk, hogy az Angela Merkel vezette Németországtól soha nem futotta többre Orbánnal szemben néhány hangzatos figyelmeztetésnél, de most nagyon úgy tűnik, hogy a Merkel-korszak végével vége az elvtelen kompromisszumok megkötésének is. Az új kancellár tegnap azt üzente:

Merkellel ellentétben ő nem köt kompromisszumot Orbánnal, ha jogállamiságról és korrupcióról van szó.

Tegnap Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral Dobrev Klára. Németország vezetőjével a felfüggesztett uniós forrásokról is beszéltek, ami kapcsán Scholz üzent Orbánnak is.

„Tegnap Berlinben Olaf Scholz német kancellárral találkoztam és a felfüggesztett európai uniós forrásokról beszéltünk. Azt mondta, hogy a jogállamisággal, korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban nem fog kompromisszumokat kötni. Számára nem lesz elég annyi, hogy a magyar kormány korrupcióellenesnek beállított jogszabályokat visz át a Parlamenten. Csak akkor támogatja az uniós források megindítását, ha a magyar kormány valódi eredményeket tud elérni a jogállamiság helyreállítása és a korrupció megfékezése terén. A gyakorlatban és nemcsak papíron.

Világos üzenet ez Orbánnak. Európa nem fog pénzt adni, ha azokat továbbra is ellopják. Csak akkor indulhatnak meg az uniós források, ha biztosítják, az európai adófizetők pénze oda jut, ahová az Unió szánja, a magyar emberekhez, a magyar kis- és középvállalkozásokhoz, a magyar önkormányzatokhoz – írta a találkozóról Dobrev.

Orbán hatalmas pofont kapott Németországból: semmibe vették az Alaptörvényét

loading...