Az EU mégis szeretné, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez

Ez sokaknak fájni fog: Az EU-s biztos szétoszlatta a fideszes hazugságot

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság meghallgatásán kérdezte meg Cseh Katalin Johannes Hahnt költségvetésért felelős uniós biztost arról, hogy mi van az Európai Ügyészséghez való csatlakozással.

Amíg a kormány képviselői váltig állították, hogy az Európai Ügyészséghez csatlakozás nem volt a tárgyalások napirendjén, Hahn biztos ennek az ellenkezőjét mondta. Úgy fogalmazott:

Didier Reynders igazságügyi biztos kollégája “rengeteg [időt] fektetett bele, hogy beszéljen erről a magyar féllel,” de mivel a csatlakozás önkéntes alapú, nem sikerült elérniük. Az ügy viszont “továbbra is a napirenden van.”

Ez más fénybe helyezi a magyar kormány kommunikációját. Egyrészt egyértelműen cáfolja azt, amit több kormánytag kórusban ismételgetett: hogy az uniós fél részéről nem merült fel a csatlakozás. De igen, felmerült.

És különösen ennek tükrében érthetetlen, hogy miért van szükség egy teljesen új hatóság létrehozására, amikor egy meglévőhöz csatlakozva sokkal hamarabb pontot lehetett volna tenni az ügy végére. Gulyás Gergely ma arról beszélt, “egy korrupcióellenes intézményt nem lehet egyik napról a másikra létrehozni” ‒ pontosan, de egy létezőhöz csatlakozni igen.

A befagyasztott uniós pénzekre ugyanis nem hónapok múlva van szükség, hanem most. Tombol a megélhetési válság, itt a fűtési szezon, a pénzek még mindig sehol.

loading...