A békegalamb Orbán Viktor: Ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet

Orbán: Építési telekre törvényellenesen behatolni, rendőrt dobálni tilos

Nekünk, magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.

A kormányfő az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen elmondott beszédében kiemelte:

ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, a jövőben bizonyosan elbukik majd. Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és mi sem maradhatunk le ebben

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem dughatjuk strucc módjára homokba a fejünket, és ha így megy tovább, a szankciók megrendítik Európát, ráadásul úgy tűnik, elhúzódó háborúra kell berendezkedni.

A miniszterelnök kifejtette: most esküt tett közel 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló fiatal, ami önmagában elég ok az örömre, bár kellene még néhány ilyen zászlóalj. De emellett most lépnek szolgálatba a Lynx harcjárművek is, így a haderőfejlesztés egyik fontos mérföldkövét is megünnepelhetik – mondta.

Szerinte a magyar nemzet századokon át híres volt vitézségéről és hadi erényeiről, igazi katonanemzet, azonban a magyarokat olyan fából faragták, hogy ha nincs közvetlen fenyegetés, ügyes-bajos dolgaikban felaprózzák erejüket, tehát akkor tudnak igazán jól teljesíteni, ha van leküzdendő akadály.

Úgy vélte, most olyan időket élünk, amikor jó okunk van komoly veszélyeket felfedezni az ország határainál, ilyen a háború, és az, hogy Nyugatról fegyverek áramlanak a frontra.

Orbán Viktor azt mondta, korábban elsődleges feladat volt újra megszervezni a magyar államot, és a gazdaság mára behozta lemaradását, a bűnözést visszaszorították, helyreállt a közbiztonság, megújították a közigazgatást, de a magyar haderő, a katonák ügyével még adósak.

Megjegyezte:

decembertől újabb toborzó kampányokat indítanak.

Az eskütételen kiállították a Lynx harcjárművet, amelyből a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46-ot szállít a cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak. A Lynx felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta.

Az önkéntes katonai szolgálatot vállalók féléves, egyszer fél évvel meghosszabbítható kiképzést kapnak. Ez idő alatt illetményben és különféle kedvezményekben részesülnek, továbbá a felsőoktatási felvételihez is többletpontot kaphatnak. A kiképzések országszerte 17 helyszínen zajlanak, szombaton a Petőfi laktanyában csaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett esküt.

loading...